Black metal band on stage

Човекът има лимит на това колко звук може да възпроизведе. Пръстите и гласните ни струни издържат много, но не и вечно. Технологиите обаче няма такива ограничения. Особено ако става въпрос за особен жанр метъл (Death Metal), компютрите, изглежда, могат буквално да композират музика до безкрая. Това доказаха програмистите CJ Кар и Зак Зуковски. Те пуснаха в YouTube канал, който стриймва безкраен поток от Дет метъл музика, генерирана от изкуствен интелект. Проектът им, именуван Dadabots, използва невронна мрежа, която разпознава определените модели в музиката, отделя повтарящите се елементи и възпроизвежда звук.

Резултатът не е напълно естествено звучене, дори просто защото човек не може да осмисли факта, че това може да продължи вечно. Реално няма никакви паузи и почивки. От друга страна получавате огромно количество супер-бързи барабани, епични акорди на китара и човешко ръмжене. Споделяйки пред Motherboard, Кар отбеляза, че динамиката на Дет метъла е идеална за експеримента. Тя води до създаване на един непрекъснат поток от звук в сравнение с други, по-бавни жанрове.

Не че от днес роботите ще започнат да заменят музиканти на сцената. Това обаче определено не е краят на историята. Кар и Зуковски имат надеждата да модифицират още Dadabots системата. Така в бъдеще ще можете да променяте някои настройки в нея, за да утолите своята конкретна жажда за хеви метъл музика.