Повечето от вас сте сигурно запознати с типичния „син екран“ на Windows или черен екран при стартиране. Обикновено реакцията на потребителя е разочарование, шок, понякога импулсивен гняв (дори купуване на нов компютър). По-рано тази седмица обаче ви разкрихме, че вече в света на Microsoft не всичко е само синьо. Фактически с излизането на Windows 10, компанията напълно реорганизира функционалността на „екрана на смърт“ на операционната система. Резултатът е всъщност различни съобщения в различни цветове от светлинния спектър. Можете да попаднете на оранжев, червен или лилав екран, когато Windows блокира. Цветовото етикетиране служи за по-ясен ориентир на служителите по поддръжка, за да определят приоритета на откритите бъгове.

Във всеки случай не се лъжете, успокояващите цветове пак водят до фатални последици и задължително ще трябва да рестартирате компютъра си. Това означава, че всеки документ, който не сте записали, отива в небитието (освен ако нямате функция за автоматично запазване). Тук сме събрали всички познати цветове екрани на смърт, които е възможно да срещнете, когато Windows забие:

1. Лилав екран

Лилавият екран най-рядко може да се случи на обикновения потребител. Той се появява най-често когато VM ядрото с ESX/ESXi хост се натъкне на критична грешка. Тоест ако използвате виртуална машина, има голяма вероятност да видите този екран. Той не се класифицира като сериозен и най-лесният начин да го оправите е да рестартирате компютъра. Някои потребители обаче твърдят, че лилав екран се появява при ъпгрейд от Windows 7 и не могат да получат достъп до устройството си.

2. Кафяв екран

Кафявият екран се асоциира най-често с проблеми с графиката. Когато използвате програми с интензивно използване на процесор/видеокарта, понякога те прехвърлят пригодената за тях скорост и предизвикват крах. За да избегнете такъв екран, проверете овърклока на процесора.

3. Жълт екран

Жълтият екран обикновено е свързан с неочакван бъг в уеб-браузър. Mozilla Firefox е добре известен с възникването на подобни грешки. В този случай системата не може да прочете XML документ и компютърът забива. Това явление може да стане изключително досадно, тъй като се съпровожда с пронизителен звук, който се прекратява само след принудителен рестарт.

4. Червен екран

С червен екран се отбелязват изключително редки грешки, които са с главен приоритет в отдел поддръжка. Пораждащите фактори са от най-различно естество. Може би проблемите са в драйверите, хардуера или BIOS съвместимостта. В този случай можете само да рестартирате РС-то и да се надявате да се включи отново.

5. Оранжев екран

Вече разгледахме случаите, които пораждат на оранжев екран на смъртта. Той е свързан предимно с конфликти в графичните драйвери и видеокартата. Премахването  на овърклока обикновено оправя проблема.

6. Зелен екран

Този цветен етикет се използва единствено при Windows Insider тестовите версии и заменя архаичния син екран. Промяната в цвета е отново за ясен ориентир на персонала ,дали грешката е от експериментален билд или нормално издание на Windows 10.