Николай Петров завършва през 2017 г. Медицинския факултет към СУ “Св. Кл. Охридски”, със специалност “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”.

Преминал е допълнителни курсове и специализации по миофасционална манипулация, мануални техники и през последните три години активно се занимава с Боуен терапия.

От началото на 2019 г. има собствена практика в София.

- Г-н Петров, завършили сте медицински факултет, какво ви накара да проучвате опита на българските лечители?

- Най-интересното при мен беше, че някъде в средата на трети курс се замислих защо е нужно пациентите ни да идват по 10 пъти за лечение, при положение, че има немалко българи, които са ходили при т.нар. лечители и при тях нещата се случват доста по-бързо, при това - успешно. Започнах да търся в тази насока и се свързах с четири-пет лечители, които по различни причини отказаха да ме обучават. Докато най-накрая наш познат ми се обади и ме свърза с баба Лили - българка, която живее в Гърция. Близо четири месеца ходих при нея и тя ме обучаваше.

След като завърших обучението си, започнах работа като масажист в едно студио за красота. Нарочно си избрах това местенце, защото там имах най-голяма свобода да прилагам наученото както в Медицинския факултет, така и от нетрадиционната медицина. При баба Лили видях колко бързо могат да се лекуват най-вече опорно-двигателни проблеми, свързани с гърба, коленете, с глезените, независимо от какво естество бяха. Когато при човек се появи някаква обичайна болка - например едно секване, виждах как буквално с един сеанс хората си тръгваха в значително по-добро състояние.

- Защо официалната медицина не може да постигне този успех? Открихте ли разковничето?

- В началото, когато започнах да се уча при нея, имах изключително много въпроси - неща, на които не намирах обяснение, но виждах, че работят. Докато през 2016 г., когато карах курс по миофасциална манипулация по метода Стеко ми се изясниха много от нещата. И си дадох обяснение защо масажът, който прави баба Лили, е толкова ефикасен и успешен. 

Той се различава коренно от класическия масаж, който учим в университета. Самата философия относно това как трябва да се въздейства на тялото при нея е напълно противоположна. При баба Лили научих практическата част, а курсът ми даде обяснението как работят нещата. Разковничето е в т.нар. “фасциална тъкан”, която откри нови хоризонти за мен. “Фасцията” (от латински) представлява тъкан, обвиваща човешкото тяло като паяжина. Това беше едно от ключовите липсващи звена, което ми даде огромен поглед защо масажите на баба Лили бяха толкова ефикасни. Откакто се запознах с нея, активно инвестирам време в това да усъвършенствам как най-ефективно мога да помагам на хората, използвайки Боуен терапията и лечебния масаж. Разнообразието от пациенти ми позволява да използвам тези 2 терапии по един нов и иновативен начин.

Четири метода на д-р Гриценко за оздравяване на гръбначния стълб

- От какво зависи ефектът на масажа и на Боуен терапията, които прилагате?

- Баба Лили лекуваше всички проблеми, които не са стигнали до нуждата от операция. С други думи, независимо от това дали хората ще идват при мен или ще използват друга методика, всички ние, кинезитерапевтите и рехабилитаторите, работим с ресурса на пациента. 

Т.е., ефектът, който можем да постигнем, е в зависимост от това какви заболявания пациентът е натрупал във времето. Колкото повече е отлагал лечението, толкова по-трудно може да се повлияе. Тялото в един момент се адаптира към самото заболяване и съответно аз и да искам да внеса някаква промяна, то няма нужния капацитет, за да я извърши. Например виждам, че при мен нещата се случват, внасям промяната, която целя, а след един-два дни човекът има пак същите оплаквания. В повечето случаи, когато се получи така, разговарям с хората и им обяснявам, че няма защо да идват повече. И 10-15-20 масажа да направим, резултатът ще е един и същ.

 

Николай Петров

- Защо при тях не се получава резултат?

- Защото твърде дълго са отлагали лечението във времето или не са си намерили подходящия метод да си помогнат.

- При кои заболявания може да помогне един грамотен кинезитерапевт и масажист?

- Най-често дископатии, за които имам по-различно мнение. При болки в гърба, т.нар. плексити, болки в раменете, 

тазобедрената става. Като цяло, смятам, че 99% от болките са вследствие на мускулен дисбаланс. Т.е., има една група мускули, които работят слабо, нямат нужната сила и това налага друга група да ги компенсира. И в един момент, когато човек не предприеме правилните мерки, тази компенсация води до възпалението на мускула и до съответните симптоми. Смятам, че голяма част от дисковите хернии, които се виждат на снимките, изобщо не са първопричината за оплакванията на хората. Те са просто находка, но тя е като черешката на тортата, като върха на айсберга. И разковничето в този случай са точно мускулите.

Болки в гърба и шията могат да бъдат признаци на опасна болест

- Отбелязвате, че напоследък към вас се обръщат много хора с хормонални проблеми. При мъжете или при жените са по-често срещани?

- Определено, при жените е буквално епидемия. Масово жените, които идват при мен, споделят, че не харесват начина, по който ги лекуват - години наред приемат медикаменти, но нещата, вместо да се подобряват, стават все по-зле. При тях мерната единица за здраве е месечният цикъл, който не могат да въведат в норма и осъзнават, че нещата излизат извън контрола им.

- Забелязали ли сте сред тях фактор, който се повтаря като причина за хормоналния проблем?

- Определено при всяка от тях има емоционална блокада. Констатирал съм, че при всяка от жените има нещо, което ги притеснява и то не е моментно, а константно в ежедневието им. И тази константна неосвободеност провокира и хормонални промени. Забелязва се тенденция, че щитовидната жлеза страда първа.

- Как постигате нормализиране на хормоналния дисбаланс?

- Стресът е главният фактор за всички хормонални нарушения. А неразривно свързан с този стрес е адреналинът, когото не напразно наричат “хормон на оцеляването”

Колкото по-високи са неговите нива, толкова по-потисната ще е секрецията на хормоните, защото на тях им трябва спокойствие, трябва им баланс, за да могат да абсорбират веществата, които им подаваме и съответно да ги катализират в тялото. 

Затова първата работа, която правя с подобен вид пациенти, е да намаля активността на надбъбречните жлези. Т.е., когато се активират повече рецептори, свързани с парасимпатиковата нервна система, тялото ще е в по-спокойно, уравновесено състояние. Целта е, когато се работи с проблемните жлези и се стигне до надграждане на процеса, нещата да се случват много по-бързо и по-лесно - отнема един-два сеанса всичко да си дойде на мястото. Защото, ако още от първия сеанс започна да работя с проблемната жлеза, процесът на възстановяване стига донякъде и после се стопира. 

Най-оптималните условия са, когато жената не приема медикаменти - няма външни неща, които да влияят и по естествен начин в рамките на няколко месеца всичко се балансира. Пациентките тогава споделят, че спят по-добре, имат повече енергия, не се задъхват. Сеансите се разреждат или правим контролни изследвания на хормоните. Ако изследванията са наред, лечебният курс приключва. Моята философия е: когато тялото работи добре, то не трябва да се пипа. Според мен, всички тези профилактични сеанси са напълно ненужни.

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

- Коя техника прилагате при нормализиране на хормоналния дисбаланс?

- Ефективна тук е Боуен техниката. Тя има много характерни само за нея движения и се отличава от другите модалности. Основният орган, върху който се работи при нея, е фасциалната тъкан. Чрез нея внасяме промяна в тялото, защото във фасциалната тъкан има много рецептори. Чрез нея въздействаме не само върху нервната система, но и на мускулната и лимфната.

 Самата терапия е направена така, че едно и също движение, изпълнено по различен начин, може да ни даде различен резултат, защото се активират различни центрове и структури. Съответно и отговорът ще е различен. Другото, по-различно в нея, е че има паузи. Т.е., казано по-грубо, натискат се няколко точки по тялото, след това се дава и пауза. Защото, както е важно къде ще натиснем и върху какво искаме да въздействаме, също толкова важно е да дадем време на тялото да внесе промяната, която искаме от него./zdrave.to 

Милена ВАСИЛЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!