Кайро. Египтяните гласуват в събота на референдум, който има за цел да затвърди властта на президента Абдел Фатах ал-Сиси, настоящия президент на Египет, който дойде на власт с военен преврат след арабската пролет през 2011 година , предава AFP.
Въпреки протестите на защитниците на правата на човека, тридневният плебисцит се очаква да одобри радикални конституционни промени, които ще удължат мандата на Сиси поне до 2024 г. в най-голямата арабска държава.
Освен това, измененията ще позволят на Сиси, на 64 години, да се кандидатира за още шест години, като същевременно ще засили контрола си над съдебната система и ще даде на военните още по-голямо влияние в политическия живот.
Референдумът контрастира с тенденцията на мини-арабската пролет в региона, в която масовите продемократични протести през този месец свалиха президентите- ветерани в Алжир и Судан.
Сиси дойде на власт в бурните години след Арабската пролет през 2011 г., свалила дългогодишния управник Хосни Мубарак, който бе последван от ислямисткия президент Мохамед Морси.
Сиси свали Морси през 2013 г. и през следващата година спечели първия си мандат като президент. Той бе преизбран през март 2018 г. с повече от 97% от гласовете, след като беше практически единствен кандидат.

Превод и редакция: Юлиян Марков