Белград. Александър Вучич заяви, че Сърбия още е в играта, цитира думите му македонският телевизионен канал “Телма“.
Сърбия все още е тук, ние все още се съревноваваме и се борим, заяви сръбският президент Александър Вучич на финалния митинг"Бъдещето на Сърбия", който се състоя пред сръбския парламент. В речта си Вучич говори за добрата икономика и че въпреки силните играчи, Сърбия остава в играта, а що се отнася до ситуацията с Косово, той заяви, че е ангажиран с мира и че не иска война през 21 век, но каза, че преговорите вървят трудно с албанската страна и че Сърбия няма да седне на масата, докато не бъдат махнати стопроцентовите мита. Вучич заяви, че Сърбия няма да се поддаде на натиск.

„И можете да заплашвате и да натискате. Сърбия заяви, че няма преговори. Махнете митата, ще разговаряме. Няма да направим допълнителни отстъпки, за да кажем, че Сърбия е победена и унижена. Нашият отговор е - има само едно нещо, което е по-лошо да загубиш от главата. Главата е скъпа, но едно нещо е по-скъпо. Нито пък забравяте за това на Запад, наши скъпи приятели или нито вие, албанци. И това е имиджът. Имиджът е най-скъпото нещо в света, никога не се опитвайте да замърсявате имиджа на Сърбия“, каза Вучич.
Той посочи, че Сърбия ще остане неутрална във военно отношение, защото има властта да защитава своите небеса. За журналистите заяви, че те трябва да бъдат свободни и да ги оставят да вършат работата си. Премиерът Анба Бърбибич заяви, че Сърбия е решена да се присъедини към ЕС, но и да си сътрудничи с всички страни.

„За нас няма значение каква религия има, нито е пол, националност, етническа принадлежност, сексуална ориентация или политическа подкрепа ... страна за всички граждани. Ето защо е върховенството на закона. Но нека не ни говорят за върховенството на закона онези, които уволниха 840 съдии само за един ден, само защото са били политически неудобни. И те го направиха и днес имат смелостта, който да ни говори за върховенството на закона“, каза Бърнбич.

Според оценките около 150 000 поддръжници на политиката на Вучич бяха събрани на митинга, с лозунги за по-добро бъдеще и достойна Сърбия. Критиците на Вучич твърдят, че пропагандната дейност на Сръбската прогресивна партия е в основата на примитивното прославяне на личността и делото на Вучич. А целта на този митинг е да покаже кой има по-големи мускули в сравнение с опозиционните митинги "1 от 5 милиона", които протестират в продължение на месеци и стават все по-масови. За Вучич, опозицията, която търси свободни медии и честни избори, както и оставката на президента, те са "банда фашистка" и им каза, че "Сърбия не е фонтана на желанията". Обединената опозиция от Съюза за Сърбия обяви митинг на същото място и в същото време в събота.

Превод и редакция: Юлиян Марков