Вашингтон. Руското посолство в Съединените щати публикува в петък доклад от 120 страници, който дава примери за необосновани обвинения от страна на САЩ във връзка с предполагаемата намеса в президентските избори през 2016 г. и изброява действията на руските дипломати , предприети за да протестират срещу обвиненията на американската страна, предава TACC.
„Минаха почти три години, откакто първите измислени новини се появиха в американските медии на тема„ руска намеса ”и„ тайно споразумение ”, за да дискредитират президента Доналд Тръмп и след това да саботират дейността му на този пост, включително усилията за стабилизиране на руско-американските отношения, се казва в доклада. „Разследването [от специалния прокурор Робърт Мюлер] не показа реални доказателства в подкрепа на изявленията за кибернетичните атаки на Москва или опити за" подкопаване на демокрацията ". През цялото това време Русия посочва измисления характер на тези намеци," заявяват от дипломатическата мисия.
Докладът, изготвен от руските дипломати, изброява "неоснователните обвинения срещу Русия от страна на американските медии", които включват статии от авторитетни американски печатни и електронни медии. Той отразява и примери за нападки срещу руското посолство и пресата, както и на истерия, във връзка с "хакерска намеса на Русия по света".
В своя доклад посолството подготви списък с необосновани обвинения от американски политици и официални лица. Така дипломатическата мисия цитира позовавания на изявленията на американското Министерство на вътрешната сигурност, редица депутати и членове на американската администрация. Освен това той съдържа редица необосновани обвинения от американски експерти.

Превод и редакция: Юлиян Марков