Лондон. Високопоставени служители са възмутени от плана на Обединеното кралство за намаляване на броя на танковете, което го прави по-малък от този на малки държави като Камбоджа, пише британският вестник Daily Express
Броят на танковете на британската армия трябва да бъде намален с една трета, и се планира да се реконструират 148 от наличните 277 танка Challenger 2, които бяха в употреба между 1998 и 2002 г., поради ограничения на разходите. Анализ от Министерството на отбраната твърди, че британската армия ще спадне до номер 56 в световната таблица на броя на наличните танкове. Това би означавало, че броят на танковетее ще стане по-малък от този на Бирма, Сърбия и Камбоджа.
Понастоящем Великобритания с 227 танка се намира на 48-то място под нациите като Етиопия, която има 461, Румъния с 418 и Испания, което има 327.
Следва британската армия, която е намалила 31 милиарда паунда от своя бюджет от 2010 г. насам, според източник от Министерството на отбраната.
Русия е на върха на таблицата с 12,950 танка, следвани от САЩ с 6,333
През 1990 г. Обединеното кралство има близо 800 танка и е намаляло с три четвърти през последните 29 години.
Високопоставен източник съобщи, че ограничаването на подобренията на танковете може да навреди на плана за модернизация на армията, който трябва да бъде завършен през 2025 г.
Източникът продължи: „Нищо не може да постигне това, което танкът може да постигне на бойното поле
„Няма по-бързо съобщение, което можеш да изпратиш на противника от 60 тона броня.
Консултантът по отбраната Никълъс Дръмонд заяви, че съкращаването на танковете ще бъде „тежка загуба на способности“.
Говорител на Министерството на отбраната обаче заяви, че все още предстои да бъде постигнато споразумение за броя на танковете, които ще бъдат модернизирани.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"