Вашингтон. Председателят на юридическата комисия в Камарата на представителите (Конгреса), Джери Надлър, издаде в петък призовка за пълния, нередактиран доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер относно руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и кампанията на Тръмп, пише британският вестник The Guardian.
В призовката се иска не само „пълен и нереализиран” доклад, но и всички документи, посочени в него, включително доказателствата на големите съдебни журита. Надлър заяви, че информацията е необходима "за вземане на информирани решения" за това какво се случва по-нататък.
Комисията на Надлър, който има правомощието да започне процедура за импийчмънт, гласува в началото на април, за да разреши призовка за доклада, след като главният прокурор Уилям Бар очерта категориите, които възнамерява да заличи.
Обобщението от 448 страници на почти двегодишното разследване на Мюлер приключи, без да се произнесе по въпроса дали президентът незаконно е възпрепятствал правосъдието. Но докладът описва почти дузина случаи, в които Тръмп се опитва да спре разследването, да стесни обхвата му или да повлияе на свидетелите, участващи в разследването. Мюлер цитира законови ограничения, които пречат на правосъдното министерство да обвинява действащ президент във възпрепятстване на правосъдието, и предложи последната дума по този въпрос да бъде на Конгреса.
Тръмп, който напусна Вашингтон за дълъг уикенд в своя голф клуб "Мар-а-Лаго" във Флорида след публикуването на доклада, написа в петък в социалната мрежа „Туитър“, че части от доклада на „Лудия Мюлер“ са „пълни глупости“.
Призовката дойде, след като демократите обещаха да продължат разследването на Доналд Тръмп ден след като докладът беше публикуван, разкривайки нови подробности за усилията на президента да осуети федералното разследване, за което смята, че заплашва неговото президентство.
Малко след като редактираната версия на изчерпателния доклад беше публикувана в четвъртък, Надлър заяви, че открива „обезпокоителни доказателства, че президентът Тръмп е възпрепятствал правосъдието“ и „сега отговорността на Конгреса е да държи президента отговорен за неговите действия“ .
Обширното искане на Надлър задължава Бар да предаде “всички документи и разследващи материали, получени и създадени” от офиса на Мюлер. Той поставя на Бар краен срок до 1 май, ден преди Бар да свидетелства пред комисията на Надлър в Конгреса.
Това, което Конгресът иска да получи, представлява цялата работа, създадена в продължение на 22 месеца от 19 сътрудници на специалния прокурор и почти 40 други следователи, и може да достигне до повече от един милион страници.
Екипът на Мюлер е разпитал около 500 души, издал повече от 2800 призовки и получил още стотици съдебни заповеди за записи на електронни съобщения.
Бар може да реши да обжалва искането, което би означавало, че комисията на Надлър трябва да се обърне към съда, за да поиска изпълнението на призовка. Възможно е спорът евентуално да стигне до върховния съд на САЩ.
В изявление в петък Надлър заяви, че е готов да работи с правосъдното министерство, за да "постигне разумно приспособяване", но подчерта, че няма да приеме ситуация, която "оставя Конгреса в тъмното".
В писмо до колегите си, председателя на Конгреса Нанси Пелоси заяви: "Конгресът няма да мълчи."

Превод и редакция: Юлиян Марков