Париж. "Жълтите жилетки" подготвят нов протест и призовават своите поддръжници от регионите да подкрепят демонстрацията в Париж. Съботната демонстрация ще бъде 23-та поредна в историята на движението, създадена спонтанно във Франция в средата на ноември 2018 година, предава TACC.
Според френския вътрешен министър Кристоф Кастанер, тази събота около 60 хиляди полицаи и жандармеристи ще пазят реда по улиците на френските градове. "Нашата цел е да гарантираме безопасността на французите и да гарантираме свободата на демонстрациите", каза министърът на пресконференция в петък. Кастанер не изключи присъствието на провокатори в редиците на мирни протестиращи, които "ще се опитат да организират бунтове като тези, които се състояха на 16 март". Тогава, в хода на протестните акции на „жълтите жилетки“, радикални млади хора чупиха прозорци по Шанз-Елизе, подпалиха кафенетата и нападнаха полицаи.
Кастанер каза, че полицията ще действа в съответствие с наскоро приетия „антихулигански закон“, който затяга наказанието за извършващите погроми, позволява да се претърсват всички подозрителни лица и да се задържат протестиращи за използване на маска за скриване на лицето. "Заплахата за сигурността на предстоящия митинг е сериозна и изисква засилен режим на служителите на правоприлагащите органи", каза министърът.
В социалните мрежи "жълтите жилетки" решиха да назоват новата протестна акция "Ултиматум 2 - Национален апел - всички в Париж". Лидерите на движението призоваха Париж да стане столица на "жълтите жилетки" в събота, докато последния път Тулуза беше главният град на "жилетките". Представители на движението в регионите, по-специално в Нормандия, вече отговориха на този апел. Организаторите на акцията държат в тайна мястото на главния митинг в Париж.
ТАСС припомня, че районът около Нотр Дам, Шанз-Елизе и Елисейския дворец са забранени за демонстрации и ще бъдат усилено охранявани.

Превод и редакция: Юлиян Марков