Скопие. Тримата кандидати за президент Блерим Река, подкрепени от Алианса на албанците и БЕСА, кандидатът, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски, кандидат, подкрепян от СДСМ, се срещнаха по „ТВ 21“ в последния телевизионен дебат преди първия тур на президентските избори, пише македонското електронно издание “Вечер“.

Кандидатът Блерим Река заяви, че кампанията на Силяновска и Пендаровски е била честна според него, защото той цени своите съперници и няма възражения срещу техните кампании. Той обаче обвини Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и Демократичната партия на албанците (ДПА), че провеждат хибридна война срещу него и неговото семейство.
„Мисля, че двамата имат много положителни неща. Оценявам ги. Както казах от първия ден, аз не смятам тази кампания за борба на живот и смърт, а за представяне на три концепции. Кампаниите на двамата съперници бяха много честни и нямам възражения. Имам забележки за мръсна война и хибридна война, която се води срещу мен през последната седмица и с реч на омразата срещу мен и моето семейство от страна на двете албански партии ДСИ и ДПА,които започнаха организирана война срещу мен. Надявам се, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отбеляза това, а ние подадохме жалба, каза Река.
Силяновска от своя страна заяви, че ще запомни тази кампания с билборда, поставен срещу нея.
„Обещах и и се придържам към това да се въздържам от лични нападки . Ще помня тази кампания завинаги за нещо, билборд, който не е само синоним на мръсна, но и сталинистка кампания. Досега не съм виждала билборд, насочен срещу кандидат. Дори в първоначалния доклад на ОССЕ има информация за нападки срещу мен. На нападки беше изложено и моето семейство директно от журналисти, които ни следяха, което противоречи на Европейската конвенция за правата на човека“, каза тя.
Пендаровски отговори, че не им прави чест на онези които водят мръсна кампания. Той каза, че уважава и двамата си опоненти като професори и интелектуалци.
„Нямаше никакви мръсни постъпки от мен към тях, ние сме в последния ден на предизборната кампания. Това рицарско взаимоотношение ще остане между нас и по-късно и когато няма да се занимаваме с политика“, каза Пендаровски.

На въпроса как биха действали със законите, които настоящият президент Георги Иванов не е подписал, Сляняновска каза, че когато встъпи в длъжност, ще ги преразгледа.
„Не възнамерявам да защитавам Иванов. Но не мога да посоча следното - отговорният парламент, когато президентът налага вето, той отговаря на забележка по забележка и дава отговори, а не гласува незабавно. Ще преразгледам законите и ако са съобразени с конституцията, ще ги подпиша. Когато встъпя в длъжност искам да видя дали има някакви възражения. Тогава ще отговоря. Аз съм правист“, каза Силяновска.
За Пендаровски неподписването на законите, гласувани от мнозинството от две трети в парламента от Иванов, е скандално.
Той попита какво ще от правовата държава, ако президентът не спазва законите и конституцията. Според него Иванов е използвал ветото и няма право да не подписва закон, ако за втори път бъде приет от парламента.
Река отбеляза, че когато стане президент, той със сигурност няма да се поставя над мнозинството от две трети в парламента.
„Не мога да налагам своето лично мнение като мнение на президента. Когато депутатите гласуват един закон, не можем лесно да го върнем. С такива компетенции не му прилича на един президент да блокира държавата. Председателят на събранието е извършил своята правна процедура, този член на Конституцията трябва да бъде прецизиран и не трябва да стигаме до ситуации на парализа на системата“, добави Река.

Тримата кандидати в дебата останаха на същото мнение, че Иванов няма право да подписва помилвания, без такава инициатива от Министерството на правосъдието.
"Без започване на процедура от Министерството на правосъдието, президентът не може нито да започне, нито да прекрати процедурата за помилване, и в това виждаме злоупотребата, когато 56 души са били помилвани, причинявайки голямо народно недоволство, каза Пендаровски, добавяйки, че не трябва да и да се помисля за подобни помилвания.
Силяновска също смята, че Иванов не може да помилва.
„Президентът може да помилва само в съответствие със закона. В момента това не е възможно, защото сме в предизборна кампания, а цялата процедура трябва да се извърши само чрез Министерството на правосъдието“, каза Силяновска.
Река отбеляза, че е незаконно и неконституционно, президентът да помилва и че не знае, Министерството на правосъдието да е започнало такава процедура. Той добави, че следователно счита, че този въпрос не е необходимо да се коментира.
Трябва да сложим край на своеволието на президента, който мисли, че държавата е негова, така че аз се боря за република, а не за култа към личността, който имахме преди 40 години, каза Река.

Превод и редакция: Юлиян Марков