Бял лешояд, маркиран в България, е бил задържан в йемен, по подозрение в шпионаж.

Новината беше потвърдена от посолството на арабската страна. След дипломатически совалки птицата е освободена, съобщава Нова телевизия.

Птицата Нелсън имал предавател и особена шпионска мисия. Целта, обаче, не била да краде политически и военни тайни. С помощта на устройството трябвало само да следи за отрова и капани, на за да бъдат предпазени събратята му от изчезващия вид.

Град Таиз – един от центровете на конфликта в Йемен. В началото на април местните откриват птица в безпомощно състояние, която носи електронно устройство.

“Естествено, че гражданите там са се усъмнили, че нещо не е наред. След като видели електронното устройство, някои раждани помислили, че става дума за шпионаж”, каза вторият секретар на посолството на Йемен в България.

Въпреки че лешоядът най-вероятно идвал от Саудитска Арабия, следите му довели йеменските власти до България.

“В един момент започнаха да ни пишат хора във Facebook, да ни се обаждат”, заяви Христо Пешев от “Фонд за дивата флора и фауна”.

Христо е сред хората, които последно видели Нелсън у нас на площадката за подхранане на лешояди в Кресненското дефиле и го подготвили за мисията му.

“Това е ГПС предавател, който показва къде е птицата, има и слънчев панел за зареждане. Те са направени, за да падат след време, а не да остават върху птицата. Лешоядът Нелсън не е местен, той ни беше гост”, заяви Пешев.

“Както нашите щъркели идват и зимуват после в Африка, така правят и младите лешояди. Той отива на арабския полуостров да зимува”, добави Ивелин Иванов от “Зелени Балкани”.

През 2017-та 40 птици от застрашения вид умират отровени в Кресненското дефиле

“Лешоядите са много важни. Те унищожават труповете на едрите животни и така спират разпространението на болести”, добави Христо Пешев от “Фонд за дивата флора и фауна”.

В Йемен Нелсън бил подложен на щателна проверка, а междувременно няколко организации започнали акция по спасяването му.

Посланикът на Йемен в София прекарал часове наред на телефона по случая Нелсън.

“Птицата беше изтощена, но след грижите от хората и властите – вече е добре. Ние сме радостни, че въпреки проблемите в Йемен. Тежкото положение – нашите граждани доказаха, че проявяват човешко отношение”, заяви Макауи.

Межувременно, Нелсън вече е звезда в социалните мрежи и няколко световни медии. След като се възстанови – сам ще реши накъде да поеме, но еколозите подозират,че отново ще се върне тук.