Сръбският президент Александър Вучич може да е започнал политическия си живот като крайнодесен националист, но оттогава той изчисти имиджа си, а сега се представя като умерен консерватор.

Вучич, чиято власт силно превишава правомощията на длъжността му, обича да изпраща посланието, че без него страната е обречена.

Но неговите противници отчаяно се опитват да прокарат противоположната идея - че днешният Вучич е същият, който сътрудничеше на авторитарния лидер Слободан Милошевич през 1990-те години, за да му помогне да запази режима си, пише ДПА.

49-годишният Вучич е в политиката през целия си съзнателен живот. Той се присъедини към Радикалната партия през 1993 г., а две години по-късно вече беше третият човек в нея.

"Убийте един сърбин и ние ще убием 100 мюсюлмани", заяви Вучич в сръбския парламент, когато НАТО обмисляше да бомбардира босненски сръбски позиции след клането в Сребреница през юли 1995 г.

Като министър на информацията на Милошевич между 1998 г. и 2000 г. Вучич систематично закриваше критични към правителството медии чрез бързи процеси и глоби.

След като напусна Сръбската радикална партия през 2008 г., за да стане съосновател на Прогресивната партия, Вучич промени ожесточената си позиция срещу Запада и стана привърженик на Европейския съюз, макар че открито заявяваше, че любовта към Русия никога няма да избледнее.

Сега той твърди, че е поддръжник на проевропейските реформи, неуморен деец за мир в региона и твърд борец срещу корупцията и за демокрация. Но езикът на омразата често се прокрадва - опозиционните лидери са "фашисти", "разбойници" и "престъпници".

Борбата срещу корупцията също не отива по-далеч от политическите противници.

Опозицията има ограничени възможности да отговори в медиите и да бъде чута на национално ниво, докато Вучич се появява ежедневно, като често говори дълго на излъчвани на живо пресконференции.

Като президент от май 2017 г. Вучич шумно се намесва във всички сфери, много от които не са в неговите правомощия, а в тези на правителството.

Той държи всичко под своя власт, контролирайки Сръбската прогресивна партия, която има мнозинство в парламента от 2012 г.

/БТА/