Само във Флагман! Класация на местата, които не бива да посещавате в Бургас



Ще се изненадате колко много са нелицеприятните точки  за показване пред наши и чужди гости

Бургас е градът, който в последните 10 години се разви най-бурно като инфраструктура в държавата. Дори вече претендира да е туристическа дестинация, привличайки гости от вътрешността на страната и чужбина. Но има места, които са нелицеприятни, местните хора или ги подминават, мълчейки или  дотолкова са свикнали с гледката, че никак не ги дразни. Днес Флагман.БГ ви показва 10-те места в града, които ако се бе развила историята по друг начин, днес може би щяха да са приятни атракции, които да радват окото и да привличат туристи.

10. Улица „Александровска“ (в горната й част)

Централната бургаска улица „Александровска“ бе първата от важните пешеходни зони на града, която получи своето преобразяване в първия и втори мандат на настоящия кмет.. Но само в долната и средна част. Другата все още стои непроменена от тоталитарно време, сякаш запечатала годините  на соца. А дори тук няма да споменем и междувидовата война, „осколките“ от гларуси, врани и гълъби, миризмата по вълнообразния асфалт и разитите плочки.

9. Немското училище на ул. „Кирил и Методий“

Като заговорихме за места, които навяват на соц и дори преди него, Немското училище или Немската болница, на ул. „Кирил и Методий“ е именно едно от тях. Сградата е занемарена до  степен, че се саморуши, а отдавна можеше да бъде преобразена, за да не унищожава духа на старата улица. И въпреки че през последната година сериозно се говори за нейната трансформация, то днес тя все още е в нелицеприятен вид.

8. Улица „Алеко Константинов“

Малката китна уличка в центъра някога бе важно място за шопинга на бургазлии. Днес част от прякорите й са „тоалетната“ или „развъдник за котки“. Тя не е ремонтирана от поне 20 години, а днес настилката  е толкова разнебитена, че преминаването по нея е трудно пеш, а какво остава с детска количка. Да, вярно е, че съвсем скоро ще бъде преобразена в улица на занаятите, но през всички тези изминали години, тя можеше вече да бъде такава и да привлича туристи с чара си.

7.  Морската градина около бившия ЦУРК

Морската градина в Бургас е сред емблематичните места,  целогодишно привлича любителите на природата и ескейпизъма от шума на града. Тя обаче съвсем не е толкова прекрасна навсякъде. В частта  между жк „Зорница“ и жк „Лазур“ ситуацията е плачевна.  Настилката  е занемарена, местата за отдих изоставени, растителността – неподдържана, след залез слънце е опасна, защото няма сетещи лампи.

6. Парк „Света Троица“ в жк „Славейков“

Като заговорихме за паркове,  този несъмнено влиза в списъка на най-отблъскващите места за отдих - здрави пейки на няма, а самото място прилича повече на саморасла гора, отколкото на парк. В самия край на „Света Троица“ се намира новото бижу на Бургас – закритият олимпийски плувен басейн Парк Арена ОЗК. Не препоръчваме обаче да преминавате през парка, за да стигнете до ултрамодерната сграда.

5. Плажът в Кумлука

Някога най-красивият плаж, днес е завладян от същества, живеещи в първобтнообщинен строй. Туристи там не могат да стъпят, тъй като достъпът до ивицата минава през няколко стотин метра цигански къщи, има бетонни огради покрай гетото. А и никой не желае да влиза в гетото.

4. Връх Шилото в жк „Меден рудник“

Връх Шилото, намиращ се покрай  жк „Меден рудник“ несъмнено е красиво и езотерично място с много тракийски оброчища, от което се откриваи  прекрасна панорамна гледка към целия Бургас. Въпреки че преди 15-ина години там бе монтиран огромен кръст, мястото е изоставено и подивяло. Наоколо са разхвърляни  множеството боклуци, а каменната кариера буквално е изяла половината от възвишението - единственото над Бургас, което би ни спасило при природно бедствие от типа на вълна-цунами.

3. Солниците

Най-красивите снимки на Бургас, печелили международни награди, са именно от това невероятно със своите лечебни свойства място край брега между жк„Изгрев“ и кв. Сарафово. Мястото е красиво, а ако досега беше култивирано, можеше да се превърне в една от най-посещаваните дестинации на залез слънце. Уви, то все още не е. И ако искате да ви изядат комарите привечер - пробвайте.

2. Колодрума

Колодрума в Бургас -  по-младото поколение дори не знае къде се намира. Умело прикрит зад висока стена в района на изоставения хотел „Космос“ на бул. "Стефан Стамболов“,  досега безпроблемно можеше да се превърне в  атракция –  разширена картинг писта, истинска писта за автомобили, а защо не и лунапарк, какъвто липсва в Бургас. Днес мястото за колоездене е само в спомените на по-старите бургазлии, както е алчността на някои бизнесмени и бивши местни управници, които не могат да се разберат сега как да си го поделят.

1. Язвата на пл. „Тройката“

Историческо място! Достойно за топ ъф дъ топ! В самия център на Бургас - жабарник, комарник и както искате така си го наричайте, ако искате си мечтайте за ГУМ, МОЛ и дори за разширение на площад „Тройката“ с подземен паркиг.  Добре, че е маскирано за високи огради, та не се виждат наколните убежища на бездомници.
 


В категории: Бургас