Апелативната прокуратура в Бургас с революционни законодателни предложения

Предложенията бяха представени днес от административния ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас - Любомир Петров и заместниците му Иванка Козарова(вдясно) и Йовита Григорова


Предложенията касаят съкратеното съдебно следствие, което дава привилегия на престъпници за леки наказания

Близо 20 предложения за промяна за законодателната уредба предлага Апелативната прокуратура в Бургас. Предложенията са залегнали в отчетния доклад за дейността на магистратите от Апелативен район – Бургас за 2018 г. Те бяха представени на брифинг пред журналисти от административния ръководител на държавното обвинение прокурор Любомир Петров и заместниците му Иванка Козарова и Йовита Григорова.

На срещата с медиите бяха оповестени и данните от отчетния доклад за изминалата година (ПОДРОБНОСТИ ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД МАЛКО)

Прокурор Любомир Петров представи най-важните от законодателните промени, които Апелатната прокуратура предлага. На първо място е съкратеното съдебно следствие. 

„Леките наказания на подсъдимите лица, които се възползват от предоставената им възможност делата им да преминават по реда на съкратеното съдебно следствие, нарушават принципите за справедливост и индивидуализация на наказанието, съобразно тежестта на престъплението и степента на обществена опасност на дееца, като често не водят до налагането на справедливи наказания. Такава привилегия подсъдимите лица получават дори и в случаите, в които по време на цялото досъдебно производство не признават вината си и с нищо не допринасят за по-бързото приключване на предварителното разследване, а на практика с действията си го затрудняват“, обясни той.

Прокурорът добави още, че по-добър ефект може да бъде постигнат чрез изменение изменение на разпоредбата на чл.58 а, ал.1 от Наказателния кодекс, при което законовата редукция да не е конкретно определена за всички случай (винаги с 1/3), а да бъде определена в параметри, зависещи от процесуалното поведение на обвиняемото лице във всеки конкретен случай. 
Друго важно предложение касае телесите увреждания.

„Редно от приложното поле на чл.78а от НК да се изключат всички деяния, с които са причинени телесни увреждания, а не само тежките телесни повреди и настъпила смърт. В тази връзка е направено предложение да бъде изменена Разпоредбата на чл.78а, ал.7 от НК“, каза прокурор Любомир Петров. 

Той даде пример със случая, при който шведски турист нападна камериерка в Слънчев бряг и с други случаи на причинени леки телесни повреди по хулигански подбуди, за които се предвижда наказание до 3 г. лишаване от свобода и вместо наказателна бе реализирана административна отговорност с налагане на глоби. 

„Тези случаи предизвикаха възмущение в обществото поради неоправдано ниските и то административни санкции, наложени на извършителите. Чрез налагането на подобни санкции се губи и превантивният и поправителният ефект на наказанията. За нас е обществено неоправдано за престъпления против телесната неприкосновеност на гражданите да се налагат глоби – човешкият живот и здраве не могат да се съизмерят с пари. Адекватна за такива престъпления санкция би следвало да е именно наказание лишаване от свобода, дори и когато е законово обусловено с отлагане на изпълнението на наказанието за подходящ изпитателен срок“, добави още административният ръководител на Апелативната прокуратура в Бургас.  

Друго предложение, залегнало в отчета на Апелативен район – Бургас, е престъпление от голямо обществено значение – унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание. Преди няколко месеца такъв случай на плаж Смокиня взриви обществото. Иван Нончев от Бургас унищожи дюни, които му пречели на гледката. 

Към днешна дата предвидените в тази разпоредба наказания лишаване от свобода за срок до три години, пробация, както и глоба, не могат да изпълнят целите нито на специалната, нито на генералната превенция, най-вече предвид съществения вредоносен и непоправим резултат от тези престъпления. Освен това засягат правата и интересите на цялото общество.

Обект на защита от посегателство срещу телесната им неприкосновеност и интегритет да бъдат включени и служителите на Главна дирекция Изпълнение на наказанията, както и пробационните служители, които ежедневно са в контакт с осъдени или задържани лица, а посегателствата над тях да се квалифицират по чл.131, ал.1, т.1 от НК - е едно от предложенията на бургаските прокурори. Удачен законодателен подход би бил включването в споменатата по-горе група и на социалните работници, както и на медицински лица, предвид честите посегателства върху тях, осъществявани при или по повод изпълнение на службата или функцията им, каза в заключение прокурор Любомир Петров.

Очаквайте след малко и за отчета за 2018 г. на Апелативен район – Бургас.


В категории: Темида