В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в Twitter политическа пропаганда под формата на снимка. По-лошото е, че изображението очевидно е вдъхновено от култовия сериал „Игра на тронове „… отново. И HBO желае Тръмп да не поставя сериала в неговите политически афери… отново.

Разбира се, президентът на Съединените американски щати е избрал перфектното време да публикува своята снимка. Последният осми сезон на серията вече започна и постига страхотни успехи по популярност. Междувременно Тръмп реши да се похвали в социалните мрежи за успехите на Робът Мюлер в неговата статия за намеса в руските избори. В отчет от повече от 400 страници екипът на Мюлер заключи, че няма доказателства за връзката на президента с Кремъла. Пред съда тези данни бяха защитени от адвокатите Уилям Бар и Генерал Род Розенстайн.

pic.twitter.com/222atp7wuB

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 18, 2019

Във връзка с победата Тръмп пусна снимка, на която ясно се вижда използваният шрифт от „Игра на тронове“. Освен това и цялостният образ изглежда „взет“ от шоуто на HBO. В изображението е написано:

„Няма съглашателства. Няма пречки. За хейтърите и радикалните леви демократи играта свърши“.

Компанията е строго против използването на мотиви от сериала за политически цели. Представител на HBO сподели пред CNBC:

„Макар че разбираме ентусиазма около „Игра на тронове“ след като излезе последният сезон, ние все още предпочитаме интелектуалната ни собственост да не се ползва с политически замисъл.“

Това не е първият път, в който Доналд Тръмп използва елементи от „Игра на тронове“. В рамките на шест месеца президентът на САЩ бе публикувал още две снимки в Twitter. Като цяло се ползва шрифтът и някои култови фрази. През ноември миналата година статусът му в мрежата гласеше: „Санкциите идват на пети ноември„, очевидно вдъхновен от „Зимата идва„. В отговор HBO попита в Twitter Тръмп как се превежда неправомерното ползване на запазените марки на Дотраките. През януари Тръмп публикува още едно такова изображение, този път във връзка с очакваната стена между Щатите и Мексико.

От Белия дом все още не желаят да отговорят на оплакванията на HBO.