Община Поморие обновява с европейски средства емблематична сграда

Кметът на Поморие Иван Алексиев и ръководителят на Европроекти Георги Петков по време на откриващата пресконференция


Общата стойност на проекта е 1 198 568.67 лева. От тях европейското финансиране е в размер на 1018783.37 лева

Една от емблематичните сгради в Поморие – бившият медицински пансионат – ще бъде обновена с европейски средства. Общината стартира изпълнението на проект: “Енергийна ефективност в Административна сграда за обществено обслужване – гр. Поморие”. Той се реализира по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020 година, Приоритетна ос 2: “Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони.”

Целта е да се подобри енергийната ефективност на сградата и тя да достигне клас на енергопотребление „А“. Това ще доведе до значително намаляване на разходите за енергия, като значителна част от нея ще се осигурява от възобновяем източник – фотоволтаична инсталация. По-високото ниво на енергийната ефективност ще доведе не само до намаляване на крайното енергийно потребление, но и на емисиите на парникови газове в малките градове – опорни центрове на полицентричната система, съгласно НКПР 2013-2025г.

Така ще се осигури по-добро качество на въздуха, условия за живот, достъпна и работна среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие. Ще се подобрят и експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградата, ще се запазят и традиционните функции на малките градове – опорни центрове, свързани с предлагане на обществени услуги, не само за местното население, но също и за населението на околните периферни райони.

Общата стойност на проекта е 1 198 568.67 лева. От тях европейското финансиране е в размер на 1018783.37 лв., а националното съфинансиране в размер на 179 785.30 лв.
Изпълнението на проекта трябва да приключи на 07.11.2020 г.

„Държах днес да присъстват всички представители на администрацията, които се помещтават в тази сграда, защото този проект е по-специфичен. Той много се доближава до този, който реализирахме в сградата на Община Поморие и ще се отрази на  административната работа, която трябва да продължи въпреки ремонтните дейности, каза на откриващата пресконференция кметът на Община Поморие Иван Алексиев. Няма как да затворим сградата за три месеца и да извършим ремонта. Нека всички ръководители на отдели и директори на териториални подразделения бъдат спокойни. С тях ще обсъдим най-удобния начин да бъде извършен ремонтът. Знам, че това много ви притеснява и ще създаде неудобства по време на работния процес, но е за добро, защото след ремонта условията за работа ще са в пъти по-добри за вас и за гражданите на Поморие,“ допълни той.

 


В категории: Поморие