Румен Порожанов оправда Манолевата къща за гости и намекна за корупция в биоземеделието

Ако се докаже, че има нарушение с инвесницията в Сандански, парите ще бъдат възстановени - доброволно или по съдебен път, каза Порожанов


Имаме 700 къщи за гости, но не може да проверим всяка подчерта министърът на земеделието и горите 

Не ме притесняват никакви проверки, притеснява ме, че бенефициентите на средства за строеж на къщи за гости - дали са 300 или 30, не всички ползат построеното  по предназначение. Фонд "Земеделие" не може да провери всяка  къща.  Това каза министърът на земеделието и горите Румен Порожанов пред журналисти в Бургас.

Той допълни, че заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който вчера подаде оставка заради "изграждане на жилищна сграда за гости в м.“Чинар куши“в  гр. Сандански", не е фигурирал като бенефициент в този проект.

"В проекта фигурира „Агротрей” Анна еди коя си, която аз не познавам. Познавам Манолев, откакто е член на Управителния съвет. В конкретния случай има проверка. Това, което на първо четене, може да се определи като нарушение, е че обектът не се е използвал по предназначение. Доколкото знам министерството на земеделието е изпратило контролни органи и те са работили коректно", каза Порожанов. На въпрос дали съществува изобщо подобно лице Анна еди коя си, министърът бе лаконичен и заяви, че "не може да знае".

"Докато аз съм бил в Държавен фонд "Земеделие" не е имало сигнали срещу Манолев. Имаме 700 къщи за гости. Още на времето се постави темата, че не всички от тях се използват по предназначение. Имаше дебат, имаше медийни публикации и т.н. Още през 2016 година, от Фонда качихме на страницата си абсолютно всички къщи за гости в стария програмен период - като локация, как са направени и т.н. Първо, за да се ползват като информация от гражданите. Там, където не се използват по предназначение да се пусне сигнал, за да може да се провери. Получаваме десетки заявки за плащане, които се разпределят на седмична база, в Дирекция „Оторизация", в която работят над 100 човека. Двама експерти ги гледат, независимо един от друг. Изготвят се т.нар "контролни листи", след което се изготвя седмичен протокол, който идва за подпис от директора, в случая от изпълнителния директор. Така процедурите са спазени от служителите", категоричен е министърът.

По думите му, ако се докаже, че къщата за гости в Сандански не е била използвана по предназначение, Фондът ще изиска възстановяване на средствата - първо доброволно, след което по съдебн път. Порожанов засегна и поредния протест на биоземеделците срещу него. Причините за недоволството са напрежение в сектора, изчерпан финансов ресурс и блокирани средства по европейски програми.

"Създали сме строг контрол върху инспекторите и върху производителите, така че храната, която произвеждат да е гарантирано биологична. Темата се появи от изтичането и неподновяването на лиценза на едно от контролиращите лица, с който основно работеха асоциациите на биологичните производители. След като не са им нормални документите, не отговарят на изискванията, няма как той да бъде в системата. Беше даден срок за изчистване на тази документация, но това беше направено в неговите рамки. Относно темата с контрола върху заложените мерки в Наредбата, които бяха по-рестриктивни, отколкото регламентът - в момента готвим измененията, така че да облекчим пробите - тоест да ги свалим до техния минимален изискуем размер по регламент, но това създава предпоставки за недостатъчен контрол на биологичното производство. Ако се наложи - пак ще променяма Наредбата", обясни още Порожанов.


В категории: Политика