Комисията за защита на потребителите /КЗП/ забрани на къща за гости „Ася” в Сапарева баня заблуждаваща търговска практика, а именно, че е предоставена невярна информация в интернет сайтове. Тя е стопанисвана от „Рила Спа енд клуб” ЕООД с управител Николай Ганчев.

Къщата за гости е рекламирана в 4 основни туристически сайта, като е било посочено, че разполага с басейн, такъв обаче няма. Информацията е подвеждаща, а в случая е нарушен член 68 от Закона за защита на потребителя.

Дружество атакува наложената забрана по съдебен ред. Делото обаче не успя да стартира, тъй като от фирмата пропуснали срока, за да представят документ за платена държавна такса в размер на 50 лв. Тя е дължима съгласно Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата, като „Рила Спа енд клуб” е била уведомена, че при неизпълнение на указанията в срок жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено.

Вторият процесуален пропуск за старт на процеса е на Комисията за защита на потребителите. От ведомството пък не са представили заповедта за забрана да се публикува в интернет, че къщата за гости разполага с басейн. Съдът пък повторно е задължил председателя на Комисията за защита на потребителите да представи жалбата на „Рила Спа енд клуб“ ЕООД срещу обжалваната заповед.

Така Административният съд в Кюстендил остави без разглеждане жалбата на „Рила Спа енд клуб“ ЕООД, представлявано от управителя Николай Ганчев, срещу заповедта на председателя на Комисията за защита на потребителя. Съдия Иван Демиревски прекрати производството по административното дело. Определението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Същевременно къщата за гости „Ася” продължава да се рекламира в интернет със снимка на басейн. Цената за една нощувка в двойна стая е 42 лева.

ГЕРГАНА ИВАНОВА



Къща за гости „Ася” на снимката е реална, но басейнът отпред е виртуален