Тази седмица капиталът на Бил Гейтс премина условната граница от $100 милиарда. Това стана понеже цената на акциите на Microsoft се увеличи малко преди публикуването на финансовия отчет на софтуерния гигант (излиза на 24-ти април). Бил Гейтс си остава на второ място в списъка с най-богатите хора на планетата.

Според данните на Forbes Real-time, който оценява финансовото състояние на най-богатите в реално време, Гейтс отстъпва единствено на Безос, капиталът на който към днешен ден е $153,2 милиарда. Но най-богатият човек на Земята съвсем скоро ще трябва да се раздели с част от своето финансово състояние. Безос и неговата бивша съпруга сега завършват подялбата на имуществото след развода. В началото на април двойката се споразумя Макензи Безос да получи една четвърт от дела на бившия си съпруг в Amazon. Към днешен ден цената на този дял е над $35 милиарда.

Бил Гейтс спечели парите си от технологичната компания Microsoft, която основа през 1975 година заедно с Пол Алън (почина през 2018 година). Гейтс добре се грижи за диверсификацията на своя портфейл: акциите на Microsoft са под 12,5% от неговото финансово състояние. По голямата част от своите активи Гейтс владее чрез собствената си инвестиционна компания Cascade Investments. Той притежава и дялове от холдинга Berkshire Hathaway, основан от неговия приятел Уорън Бъфет.

Ръстът на цената на акциите на Microsoft и другите активи от инвестиционния портфейл на Гейтс дадоха възможност на неговото състояние да превиши $100 милиарда. Това стана на 16-ти април.

През 2010 година Гейтс и Бъфет стартираха филантропската инициатива The Giving Pledge (Дарителската клетва) и призоваха най-заможните хора да дадат за благотворителност не по-малко от 50% от своето състояние докато са живи или след като починат. Към днешен ден в това движение участват около 200 души. Включително милиардерът Илън Мъск и съоснователят на Airbnb Брайън Чески.

Гейтс вече дари за благотворителност над $35 милиарда. По-голямата част от тези дарения бе прехвърлена в благотворителната фондация Bill and Melinda Gates Foundation, която той ръководи заедно със съпругата си Мелинда. Основната дейност на тази семейна фондация е свързана с развитието на здравеопазването. Фондацията е добре известна със своята кампания за борба с вируса на полиомиелита, която се води съвместно с международната организация Rotary International.

Финансовото състояние на Бил Гейтс не за пръв път е число с 12 цифри. През месец април 1999 година, на пика на ръста на доткомите, неговият капитал за кратко време превиши $100 милиарда. Като се вземе предвид инфлацията, към днешен ден това биха могли да бъдат $150 милиарда.

Бил Гейтс е роден в Сиатъл и още в детството си показва забележителни възможности. Той четял толкова много, че родителите му са забранили да сяда на кухненската маса с книга в ръка. Когато става студент, Бил Гейтс и неговия приятел Пол Алън отсъстват от лекциите, за да програмират.

По-късно Гейтс изоставя обучението си в Харвард и заедно а Алън основават компанията Microsoft. Първият офис на младата компания е един гараж в Албакърк, щата Ню Мексико. Уменията на Гейтс водят до успех и към края на 1980 година Microsoft става най-големият производител на софтуер в света.

По материали на Forbes