ГКППДунав мост“ отвори новите трасета за влизане в България.

Целта е да те да поемат и облекчат автомобилния трафик откъм Румъния, като го разделят на две части – за автомобили и за камиони. Въпреки че предварително бе обявено, че днес само ще има тест на системата за обработка на документите на влизащите в страната, впоследствие се оказа, че новата организация на движение остава за постоянно, предаде Русе Медиа.

Към момента леките коли се обработват на две гишета, като капацитетът е за максимум 4 трасета. Камионите влизат на четири колони, където на пунктовете се проверяват документите им и след обработка се насочват към два от кантарите на митницата. Очаква по-нататък тировете да се теглят на 4 кантара.

Досега съществуващото трасе за съвместна обща обработка на документи на всички влизащи в страната автомобили е преградено с полицейски ленти, а гишетата за проверка на документите и претегляне са пусти.

Остава старата организация на движение по отношение на напускането на страната в посока Румъния.

Промяната е свързана и с приключване на строително-ремонтните дейности в отсечката под жп трасето на пътя Русе-Силистра, където беше т.нар.“тапа“. С изграждането на второ платно в участък от около 300 м се подобрява пропускателната способност на пътя в района на Дунав мост. Инвестицията е за близо 1 млн. лв. и средствата са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.