Кремъл разчита, че бъдещият президент на Украйна ще погледне по нов начин на перспективите на отношенията с Русия и няма да използва силови методи за решаване на ситуацията в Донбас, каза днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Винаги ни се иска да се надяваме на по-добро, - каза представителят на Кремъл. - Иска ни се, разбира се, да се надяваме, че човекът, който бъде избран за президент на Украйна, няма да бъде от "партията на войната", че напълно ще изключва всякакви силови методи на уреждане на положението в Донбас, че ще погледне по новому на перспективите на взаимоотношенията между Русия и Украйна.

"Справедливо е да отбележим, че нито един от кандидатите не изложи стройна концепция относно перспективите за Минските споразумения, относно перспективите за Донбас, относно перспективите за отношенията с Москва, - подчерта говорителят на Путин. - Ето защо всичко това засега остава за нас в "сивата зона" и тепърва предстои да го разберем и да го чуем", отбеляза Песков.

Посланичката на САЩ в Украйна Мари Йованович назова три приоритета за следващия президент на Украйна след втория тур на изборите на 21 април.

"Ние ще продължим да работим по три направления, които според мнението на украинските граждани и според мнението на САЩ са също така важни. В частност, успешното прекратяване на конфликта в Източна Украйна, процъфтяваща и растяща икономика, и правителство, което да се отнася с уважение към всички украински граждани", каза посланичката. Тя също така потвърди, че САЩ ще сътрудничат с всеки президент, когото гражданите на Украйна изберат.