Имам сигнали за активно движение на средства през фирма „Старт 2015“ по времето на управлението й от кмета на Благоевград Атанас Камбитов в периода между 25 септември и 3 октомври 2017 г. Информацията получих анонимно в отговор на депозираното от мен искане от ОИК за прекратяване на правомощията на Атанас Камбитов от кметския пост заради участието му в частно дружество в качеството му не само на собственик, но и на управител, което е категорично забранено от закона. От справка на проведените търгове и конкурси в община Благоевград, част от които са отразени в пресата, става ясно, че фирма „Старт 2015“ със собственик бившата счетоводителка на кмета Камбитов Румяна Шекерлийска през декември 2016 г. печели търг и купува за 72 300 лв. общински терен с площ 790 кв.м над дом „Майка и дете“. Имам информация, че същата фирма се е сдобила няколко месеца по-рано и с друг общински имот от около 1 дка в местността Картала, отново разигран на търг, както и че е участвала като подизпълнител при санирането на сгради.

В тази връзка възникват редица въпроси, които очакват отговорите си, ако не от кмета, то от компетентните органи: Имало ли е движение на средства от и към фирма „Старт 2015“ по време на управлението й от кмета Камбитов, както и прехвърляне на финанси към управителя като физическо лице? Доколко законно и морално е фирма на приближени до кмета лица (видно от включването му в „Старт 2015“ ЕООД и последвалото прехвърляне на собствеността на Ивайло Благов) да се допускат до участие в общински процедури?

Очаквам прокуратурата и всички разследващи органи да дадат яснота по скандала, който тресе областния център на Пиринско. Законът е един за всички и всички сме равни пред него. Изискванията на чл. 41 от ЗМСМА са императивни и задължителни. Не виждам причина да не се приложи тази норма към кмета Камбитов и ОИК да го отстрани от поста веднага.

ЗЛАТА РИЗОВА, общински съветник

Атанас Камбитов