Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Студентска лаборатория „Перспективи за развитие с българска диплома“ с чуждестранни студенти от български произход в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Това бе поредната среща на вицепрезидента със студенти от български произход, които учат във висши учебни заведения в страната по ПМС №103 и ПМС №228. Постановленията регламентират обучението със стипендии на студенти от българските исторически диаспори, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков 2“.

 

Голяма част от моята дейност е посветена на контактите и формирането на политики със сънародниците ни зад граница. Вие не сте другите българи – с тези думи Илияна Йотова приветства студентите. Вицепрезидентът подчерта, че образованието е съществена част от концепцията на президентския екип за политиката с българите зад граница.

В откровен разговор студентите споделиха пред Илияна Йотова защо са избрали да учат в България, как са разбрали за възможностите за висше образование, които предлага нашата страна, какви са условията, при които се обучават. Обсъдени бяха перспективите за реализация в България, с която по-голяма част от студентите свързват своето бъдеще. Поставени бяха и проблемите, с които се сблъскват. Основен е бюрокрацията, свързана с уреждането на пребиваването им в нашата страна.

 

Общо е мнението, че е необходимо осъвременяване на ПМС №103 и ПМС №228. Вицепрезидентът планира голям форум с всички ангажирани институции, представители на студентите и работодателските организации, на който да бъде направен пълен преглед на настоящето състояние на постановленията, да бъдат обсъдени проблемите и предложени съответни промени. Целта е да бъдат чути ръководствата на университетите и студентите за условията за кандидатстване и обучение и да се промени нормативната база така, че да мотивира тези млади хора да се обучават и развиват в България.

Около 2000 студенти от български произход се обучават в българските висши учебни заведения по ПМС №103 и ПМС №228.