Общината да управлява новите арт пространства в Пловдив - галерията на ул. “Гладстон”, която все още е в строеж, галерията в бившия Детмаг „Снежанка“ – това предлага заместник кметът по култура и туризъм Александър Държиков.

„Общината да бъде управляващ, както е Художествената галерия, както е галерията на ул. Съборна, тоест институцията, или защо да не са и същите колективи да бъдат стопани като се подпише едно споразумение с пловдивските художници, които да ползват и заявяват техните изложби. Общината ще поддържа тези сгради“, казва заместник кметът.

Идеята е в тези галерии да се правят разнородни събития - от културни до икономически.

След завършването си, галерията на „Гладстон“ ще разполага с единствената зала в Пловдив висока седем метра, казва Държиков. Той допуска, че строителните работи в нея и ремонтните в галерията в бившия Детмаг може да свършат и по-рано от крайния срок. През юли при всички случаи двете галерии ще отворят врати, убеден е зам. - кметът.

Засега са получени пет предложения за нови имена на двете галерии, но набирането продължава и всеки може да се включи, добави Александър Държиков.