Microsoft обяви тази седмица придобиването на Express Logic, компания, известна с разработваната от тях операционна система, която е в основата на милиарди IoT устройства по целия свят.

Express Logic са създатели на ThreadX, специализирана операционна система, насочена към малки и нискоенергийни електронни устройства. Софтуерът на компанията може да бъде открит в широк спектър от устройства – от смарт електрически крушки до индустриални контролни системи, координиращи производствените процеси в големи фабрики. ThreadX беше използвана е използвана и в космическата сонда на NASA Deep Impact, която беше изстреляна от полигона Кейп Канавъръл през 2005. За да обобщи огромния прием на ThreadX в света на свързаните устройства, Express Logic посочват това, че тя е инсталирана на 6.2 милиарда устройства по целия свят от излизането си преди 20 години.

Това, което отличава ThreadX е изключителни ниските ресурси, които изисква за своята работа – едва няколко мегабайта място за съхранение и по-малко от 120 процесорни цикъла за старт. За сравнение, работата на един модерен процесор, използвани в днешните компютри се изчислява в гигахерци, като един гигахерц се равнява на милиард цикли в секунда. Очаква се Microsoft да използва технологията, разработена от Express Logic като допълнение към тяхната собствена операционна система, насочена към IoT устройствата Azure Sphere. Макар също да изисква ниски ресурси, в някои случаи, тя може да се окаже непригодна за някои устройства, изискващи наистина минимални ресурси. Очаква се ThreadX да отговори, именно на тези сценарии.

„Макар и да препоръчваме на нашите потребители Azure Sphere за осъществяването на най-сигурна връзка към облака, в случаите, в които нейното използване не е възможно поради изискването за извънредно ограничени устройства, ние препоръчваме RTOS системата на Express Logic, ThreadX пред други RTOS алтернативи в индустрията, заради допълнителните сертификационни изисквания и вградената свързаност към Azure IoT Hub“, обясняват Microsoft в блог публикация на един от сайтовете си.

Понастоящем, освен към облачната инфраструктура на Microsoft, ThreadX предлага свързаност и към конкурентните на Azure платфроми, AWS и Google Cloud. Не е известно дали тези предложения ще се запазят и след приключването на сделката по придобиването на Express Logic. Сумата по сделката не се съобщава.