Тим Кук съобщи в Twitter, че Apple ще помогне във финансирането на възстановяването на Нотр Дам дьо Пари, знаменитата френска катедрала, която силно пострада от пожара, разгорял се на 15-ти април.

Пожарът продължи 15 часа и изцяло изгори покрива на 850-годишният паметник. Пожарникарите работиха през цялата нощ, за да могат да изгасят пожара. Малко по-късно правителството на Франция съобщи, че благодарение на пожарникарите са оцелели двете основни кули и външните стени. Спасени са редица безценни реликви на изкуството.

„Ние оказваме съболезнования на Франция и всички останали, за които Нотр Дам бе символ на надеждата. Радваме се, че никой не е пострадал. Apple ще подпомогне финансово възстановяването на драгоценното наследство Нотр Дам дьо Пари, което да остане за бъдещите поколения“ – заяви Тим Кук.

RTL добавя, че общата събрана сума за възстановяването на катедралата е достигнала почти един милион евро. Уточнява се, че във вторник, 16-ти април, още в първия ден на събиране на средства за възстановяване на Нотр Дам, са получени над 136 милиона евро. Тим Кук не съобщи каква с каква точно сума Apple ще подпомогне финансирането на възстановителните работи.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза пред медиите, че готическата катедрала ще бъде възстановена за пет години. Той изрази надежда, че в крайна сметка Нотр Дам ще стане още по-красива.