Община Разград подготвя две събития от културния календар, те бяха представени днес /15 април/ на пресконференция от директора на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ Виолета Антонова.

Първото събитие е участието на Общината в 16-то Международно изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. Тази година Община Разград и Регионален исторически музей Разград за пореден път ще представят културно-историческото наследство на Разград, във Велико Търново по време на шестнадесетото издание на  форума от 18 до 20 април. Експозиционен панорамен щанд „Абритус“ ще бъде разположен в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. На 18 април ще бъде направена мултимедийна презентация на тема: „Туристическият бранд Абритус и културно историческото наследство на Разград – предпоставка за културен туризъм“. Община Разград ще има участие в: Кръгла маса на тема „Културен туризъм“ с участието на зам.-министъра на туризма Любен Кънчев,  презентации и консултации с водещи експерти по ПР и маркетинг в туризма – доц. Соня Алексиева и проф. д-р Лина Анастасова, участие с презентация в Националната конференция: „Естествено в България 2019 – година на вътрешния туризъм“.

Акцент в представянето на международното изложение ще бъдат мащабните туристически събития с културни средства – Фестивал „Античният Абритус“, който тази година ще се проведе с участието на над 100 реенактори от Италия, Румъния и България, които ще представят атрактивни реконструкции на исторически събития от древни епохи, ритуали, бойни техники, гладиаторски битки, занаяти. Мултимедийната презентация, която е първа от всички презентации, ще бъде излъчвана на големи монитори в експозиционната зала и фоайето на Двореца на културата и спорта през трите дни на изложението. Предвижда се дегустация на местното вино с марка „Абритус“ и римски хляб по оригинална рецепта. Публиката ще бъде поканена и на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествени занаяти, който тази година ще се състои от 22 до 24 юли с участието на танцови формации от Канарските острови, Китай, Чили, Грузия и Русия – около 150 изпълнители.

Община Разград ще е домакин на третото издание на Първи национален фестивал на танцовия театър Разград от 24  – 26 април 2019. Тази година ще участват 12 театрално-танцови формации от София, Пловдив, Благоевград, Враца, Русе, Шумен, Варна, Исперих, Разград и 5 индивидуални участия. Общият брой на участниците наближава 170. Форумът вече е популярен извън България и тази година е с международно участие – актьори и режисьори от Украйна и Македония. Ще бъдат представени цели театрални постановки, етюди, танцови спектакли, отделни танци. Два майсторски класа се предвиждат с преподаватели Герасим Дишлиев и Петя Попова.

Националният фестивал на танцовия театър няма конкурсен характер. Изпълненията ще бъдат селектирани и оценявани от експертно жури-проф. Александър Илиев и композиторът Петър Радевски.

Официално откриване от кмета д-р Валентин Василев ще се състои на 24.04. от 18.30 ч. на сцената на Общинския културен център.

За първи път ще бъде връчена специалната награда на Кмета на Община Разград –  авторска статуетка.

Три спектакъла ще закриват фестивалните вечери: първа фестивална вечер – спектакъл на Трайче Георгиев, втора вечер – авторски спектакъл на Александър Илиев „Пиеро”, трети фестивален ден – спектакъл на Герасим Дишлиев „Не на мястото си”.