Копенхаген. Компанията Nord Stream 2 поиска разрешение от Дания за продължаване на газопровода „Северен поток-2“ по трети маршрут, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от оператора на проекта.
Новият маршрут ще преминава през Изключителната икономическа зона (ИИЗ), южно от датския остров Борнхолм.
„Тази територия в ИИЗ по-рано бе предмет на спор между Дания и Полша и следователно не е била достъпна за разработването на каквито и да било проекти. Споразумение между двете страни вече е постигнато, но все още не е ратифицирано от Полша", се казва в изявлението.
Енергийната агенция на Дания (DEA) на свой ред подчерта, че третото предложение на компанията включва два варианта на маршрута, които минават по континенталния шелф на югоизток от Борнхолм.
„През март 2019 г. Агенцията по енергетика на Дания поиска от Nord Stream 2 AG да разгледа югоизточния маршрут, който минава покрай континенталния шелф, за да може DEA да гарантира издаването на разрешително за строеж по най-оптималния маршрут по отношение на въздействието върху околната среда и безопасността. Според предварителните оценки, югоизточният маршрут е най-подходящ“, се казва в съобщението.
Датските власти обаче все още не са в състояние да кажат точно кога ще издадат разрешение за изграждане на газопровода, тъй като първо трябва да бъде извършена екологична оценка и „обществено обсъждане", подчертава агенцията.
Според представителите на Nord Stream 2 Дания умишлено забавя изпълнението на проекта, като по този начин подкопава доверието на инвеститорите. В допълнение към новото заявление, първите две са все още в сила: за изграждането на „Северен поток-2“ през териториалните води на Дания, южно от Борнхолм, и в ИИЗ северозападно от Борнхолм.

Превод и редакция: Тереза Герова