Близо 5000 декара ябълки, круши и сливи от областите Варна, Бургас и Пловдив са засегнати от ранната пролет   и дъждовете, каза Чавдар Маринов председател на Асоциацията на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Поради тази причина на 22 април предстои свикване на консултативен съвет при министъра на земеделието, на който да се обсъди проблема.

По думите на Маринов земеделските производители са оставени да се борят сами с времето. По думите му застрахователния календар не покрива този период от годината и на практика не могат да се възстановят щети, които са нанесени в периода на цъфтеж на растенията. 

Помощта от  ДФ „Земеделие“ за застраховане на реколтата обслужва най- вече самите застрахователи. Миналата година част от стопаните са били обезщетени с по 150 лева на декар, от това е нищожно. Пример: в една ябълкова градина вложенията в този период надхвърлят 1000 лева на декар. 

Чавдар Маринов коментира и очакванията от работата на новата Агенция за борба с градушките  и регламента, който ще задължи всеки производител да отделя средства за специалния фонд. Той уточни, че самите фермери са направили инвестиции в мрежи против градушки за овощните градини, но е необходимо агенцията също да инвестира в нови технологии за разбиване на облаците.  

Производителят отново призова държавата да се намеси в отношенията на големите търговски вериги с производителите. Търговските вериги не изкупуват български плодове. Сега в складовете залежават 3 000 тона родни ябълки, а  се търгуват гръцки и полски. Качественото съхранение е до м. Април и ако не се продадат  до този срок ще се изхвърлят. Всяка страна трябва да си защитава производителите и в много страни, но не и у нас това се прави. Земеделието е стратегически отрасъл, част от националната сигурност.

Ако продължава така до няколко години голяма част от българските плодове и зеленчуци  ще влязат в Червената книга, прогнозира Чавдар Маринов.