Бившият ръководител на френско-японското автомобилостроително обединение Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон е записал видеообръщение на английски, в което разказва своята версия за делата, свързани с него, съобщи днес вестник "Журнал дю диманш", цитиран от ТАСС.

Когато той (Карлос Гон) разбра, че се канят да го арестуват, той записа интервю по Скайп за телевизиите Те еф 1 и Ел Ес И, каза пред изданието съпругата на Гон - Карол.

По думите й той също така е записал видео на английски език, в което разказва своята версия за делата, предава БТА.

Искаше да посочи отговорните за случващото се с него. Записът е при адвоката му, каза Карол Гон.

"Файненшъл таймс" съобщава днес, че съпругата на Гон е напуснала Япония и се е върнала във Франция, за да призове френското правителство да направи повече в подкрепа на съпруга й.

Японските власти арестуваха Гон в четвъртък за четвърти път по подозрения, че се е опитал да се обогати за сметка на автомобилопроизводителя. Според адвокатите му това е опит да му бъде затворена устата, отбелязва Ройтерс.

Мисля, че френското правителство трябва да направи повече за него. Не мисля, че има достатъчна подкрепа и той призовава за помощ. Като френски гражданин той има право на това, каза Карол Гон пред "Файненшъл таймс". Интервюто за изданието тя е дала, преди да отлети от Япония в петък.

По думите й 108-дневното задържане на Гон го е превърнало в друг човек, а в условията на домашен арест нормалният живот е невъзможен.

Гон, който има френско, ливанско и бразилско гражданство, отхвърля обвиненията и призова френското правителство да му помогне.

Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей (NHK) съобщи днес, че прокуратурата подозира Гон, че е източил част от средствата чрез компанията, в която съпругата му е директор, за да купи яхта и лодка.

Прокуратурата е помолила Карол Гон да бъде разпитана, но искането било отхвърлено.

Адвокатът на бизнесмена Юничиро Хиронака каза в четвъртък, че прокуратурата е конфискувала мобилния телефон на Гон, документи, дневници и бележници, както и паспорта на жена му и мобилния й телефон.

"Файненшъл таймс" уточни, че при обиска в четвъртък в апартамента на семейството в центъра на Токио прокуратурата е конфискувала ливанския паспорт на Карол Гон, но не е открила американския й паспорт.

Гон е обвинен във финансови злоупотреби и злоупотреба с доверие, във връзка с твърденията, че не е обявил около 82 милиона долара от възнаграждението си и временно е прехвърлял лични финансови загуби върху Нисан по време на финансовата криза. Той бе пуснат под гаранция от 9 милиона долара на 6 март. Гон заявява, че е жертва на "преврат" в ръководството на компанията.