Ниш. „Сърбия не дава да я пречупят, не могат да я победят“, заяви президентът на страната Александър Вучич в Ниш, съобщават сръбските медии.
Той се обърна към около 20 хиляди души в Ниш на шествие, което отбеляза двете десетилетия от началото на агресията на НАТО, по време на която, както пишат сръбските медии, повторно ги завладяха емоциите, напомняха за събитията от преди 20 години и днес, когато както каза той, „тръгнаха да смажат Сърбия“.
„Искам да поръчам оттук, каквото и да се случи, никога да не позволявате на никого да разрушава свободата и независимостта на Република Сърбия! Никога!“, заяви сръбският президент.
„В продължение на пет години отбелязваме по такъв величествен начин годишнината от агресията на НАТО срещу една малка, либерална и никога не завладяна страна. Гордея се с вас, скъпи граждани на Сърбия, защото вашият свободен дух ни накара да научим младите поколения за това, което се случи, за да помним, че можем да изградим бъдещето само на такава основа, като гарантираме свободата, автономията и независимостта на Сърбия като най-високите ценности. Благодаря ви, че Сърбия на гордостта и бъдещето е тази вечер, тук с нас“, каза Вучич.
Накрая той цитира думите на Мартин Лутър Кинг: „Ние няма да си спомним думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели“.
„И единственото, което трябва да добавя е, че тогава почти не сме имали приятели. Благодаря на онези, които не бяха против нас, но почти никой не ни помогна“, напомни Вучич.
„Бяхме изправени пред най-голямата военна сила в света, с коалицията на богатите и мощните, с 22 хиляди тона бомби и ракети, и с тяхната ясна цел: да ни победят, унижат и дадат една част от нашата територия на някой друг“, добави сръбският президент.
Той каза също, че Сърбия не желае в НАТО и, че „нейният военен неутралитет е естествен избор“.
„Искаме да бъдем свои на своето и нищо повече, не заплашваме никого, но днес Сърбия е десет пъти по-силна от 1999 г. и двадесет пъти по-силна от 2008 г.“, заключи Вучич.

Превод и редакция: Калоян Пенков