40 години по-късно един мирен договор между съседки в Близкия Изток устоява на изпитанията в района.

Датата е 26 март, 1979 г. Тогава  египетският президент Ануар Садат (който впоследствие плати за това с живота си) и израелският премиер Менахем Бегин подписаха във Вашингтон, с посредничеството на американския президент Джими Картър, първия мирен договор между арабска страна и еврейската държава.

След тази дата "Египет престана да участва във въоръжените конфликти между арабските страни и Израел", подчертава Абделазим Хамад, политически анализатор от частния египетски вестник "Аш Шурук".

Договорът сложи край на състоянието на война между двете държави, в което се намираше от началото на израелско-арабския конфликт през 1948 г.

Четиридесетата годишнина от мирния договор ще бъде отбелязана в момент, когато регионът до голяма степен все още изпитва последиците на Арабската пролет през 2011 г.

Самият Египет преживя много трудности след народното въстание на 25 януари 2011 г., довело до падането на Хосни Мубарак, а след това и до идването на власт година по-късно на ислямиста Мохамед Морси.

Две държави, които са съюзници на Вашингтон

Дори през краткия мандат на Морси, който бе свален от армията през 2013 г., в двустранните отношения не настъпи сериозна криза, а Египет остана посредник от първостепенна важност между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас, което контролира ивицата Газа.

Въпреки трудностите израелско-египетските отношения останаха "стабилни", а "мирният договор продължи да е в сила", заяви Амр Шубаки, изследовател от Центъра за политически и стратегически изследвания Ал Ахрам.

След идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ през 2017 г. Египет на Абдел Фатах ас Сиси, подобно на други арабски страни, със сигурност има поводи за притеснение от политиката на американския президент в Близкия изток, оценявана като прекалено фаворизираща Израел.

Пример за това е изразеното миналата седмица от Тръмп желание да признае израелския суверенитет върху Голанските възвишения, превзети от еврейската държава през 1967 г., а след това анексирани през 1981 г.

"Сирийският Голан е окупирана арабска територия", а анексията е "невалидна и нищожна" от гледна точка на международното право, реагира Кайро, без изрично да споменава изказването на американския президент.

Тръмп вече наруши международния консенсус с едностранното признаване през декември 2017 г. на Ерусалим за столица на Израел и с преместването там на американското посолство.

Египет неведнъж е изразявал позицията си за Ерусалим, заявявайки, че източната част на града трябва един ден да стане столица на палестинската държава. Въпреки това Кайро не протестира публично срещу решението на САЩ, които му отпускат значителни помощи.

Египет е получил от 1980 г. военна помощ на стойност 40 милиарда долара и икономически помощи в размер от 30 милиарда долара, сочат данни на Държавния департамент.

"За Съединените щати египетската армия е стабилизиращ елемент в регион, в който постоянно има напрежение", обяснява Шубаки.

Икономическо сътрудничество

Сътрудничеството между Египет и Израел на Синайския полуостров се засили през последните години. По силата на мирния договор Египет възстанови суверенитета си върху Синай, който бе окупиран от Израел през 1967 г. по време на светкавичната Шестдневна война.

След 2013 г. египетските сили за сигурност влизат там в сблъсъци с джихадистки бойци, включително от клон на терористичната организация "Ислямска държава". В Северен Синай, гранична територия с ивицата Газа, където активно действат джихадистите, египетските сили си сътрудничат с местните милиции и с Израел.

В интервю за американския телевизионен канал Си Би Ес в началото на годината Ас Сиси потвърди информациите, според които сътрудничеството между двете съседни държави в Синай никога не е било по-тясно.

В началото на миналата година американският всекидневник "Ню Йорк таймс" съобщи, че в рамките на две години Израел със съгласието на египетските власти е нанесъл десетки въздушни нападения срещу "Ислямска държава" в Северен Синай.

Отвъд военното сътрудничество Египет и Израел наскоро засилиха отношенията си в областта на енергетиката, превърнала се в ключов стратегически въпрос в Източното Средиземноморие.

През февруари 2018 г. Кайро сключи споразумение с Израел за доставката на природен газ за Египет от израелските находища Тамар и Левиатан.

Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц посети Кайро през януари, за да участва в конференция за природния газ - рядка визита в Египет на израелски представител.

/БTA/