Седмица след като се появи информация за това лица от ГЕРБ са сключили имотни сделки на значително по-ниски от пазарните цени, темата не стихва. От Кайро държавният глава Румен Радев заяви, че партиите, които искат да се видят на политическия хоризонт, трябва сами да се чистят от корумпирани кадри, а не да чакат да гърмят скандали и да ги гасят с оставки и отбеляза, че позицията му винаги е била принципна.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че обществото е чувствително, когато хора от властта придобиват някаква собственост и затова не е учуден, че темата има такъв обществен резонанс. На въпрос дали оставките са били уместни, той отговори: „След като те са ги подали и са били приети, значи са уместни. Въпрос на лично решение и преценка. Премиерът е този, който приема или не приема тази оставка“ и добави, че не е разговарял с премиера Борисов по казуса.

Запитан дали евентуална оставка на Цветанов би затруднило събирането на кворума, Каракачанов отговори: „Едва ли ще го застраши, но най-малкото парламентарният механизъм за събиране на кворум ще забуксува. Ние подкрепяме едно правителство не заради една или друга личност, а заради самата му програма. Определено обаче, ако отсъства цялата му енергия в парламента, поне в началото ще има клатушкане“.

Във връзка с версията за „приятелски огън“ срещу Цветанов, Каракачанов отбеляза, че версиите са няколко и възможно да има и такъв, но няма как да не излезе на яве кой и с какви цели го прави.

„Политиците, които са в управлението, трябва да бъдат по-чувствителни към ангажиментите, които имат“, заяви кметът на Стара Загора и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ Живко Тодоров по повод скандала с апартаментите на управляващите „Неприятни са такива скандали. Все още не разполагам с достатъчно информация какво точно се е случило. Различни неща излязоха по медиите, но така и не се разбра на какви цени са изповядани сделките. Очаквам това да стане ясно през следващите дни. Чисто политически - наистина хората са много чувствителни към всичко онова, което се случва във властта и управлението, особено всякакви придобивки за властимащите. Това е основното, което дразни хората“, отбеляза той.

Темата с апартаментите бе коментирана и от офиса на омбудсмана. От там съобщиха, че омбудсманът Мая Манолова е изисквала проверки по сигнали на граждани за строежа на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ и нарушения не са били констатирани. Името на сградата изплува във връзка с имотите на управляващите, като бе лансирана тезата, че строежът на сградата, собственост на фирма „Артекс“, е придвижен със законодателни поправки, внесени от ГЕРБ.

В понеделник се появи информация, че апартамент от фирма „Артекс“ на по-ниска цена е закупил още един представител на кабинета - зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов. Жилището е в столичния квартал „Изток” и според платената сума, квадратен метър е струвал около 600 евро.
Междувременно в понеделник стана ясно, че зам.-министър Десислава Ахладова ще изпълнява временно функциите на министър на правосъдието, докато Народното събрание гласува оставка на Цецка Цачева. Цачева и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева подадоха оставки в събота (23 март) заради скандала с апартаментите на управляващи.

Сагата за апартаментите на управляващи политически фигури започна с информация за имотна сделка между председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов фирма „Артекс“, осъществена на преференциални цени. За сделката беше внесен сигнал до прокуратурата от гражданско сдружение „БОЕЦ“. БСП веднага настояха НАП и КПКОНПИ да разследват случая и премиерът Бойко Борисов да вземе отношение. По-късно се появи информация, че една и съща фирма е продала на по-ниски от пазарните цени апартаменти и на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов, както и на заместник-министъра на спорта Ваня Колева.

КПКОНПИ се самосезира за покупката на имоти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. Комисията започва проверка по медийните публикации и по сигнала на неправителствена организация за покупката на апартаменти. От Антикорупционния орган съобщиха, че ще се изследват всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки. Комисията ще проверява сделките на фирмата, ще изиска данни и за получените разрешения за строителство. КПКОНПИ ще провери дали има лица от политически партии, свързани с фирмата, както и дали са правени предизборни дарения.