Токио. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Токио с японския си колега Таро Коно, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Двамата обсъдиха как да засилят двустранния политически диалог и възможностите за увеличаване на българския износ, привличането на японски инвестиции, технологии и туристи. Министър Таро Коно прие покана да посети страната ни. Тази година честваме 110 години от първите официални двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Трите годишнини се отбелязват с прояви в двете страни под съвместно лого. “Поздравявам ви за страхотната организация на Петата световна среща на жените. Надявам се да приложим нови идеи, които се родиха по време на дискусиите за това как да насърчим овластяването на жените и равнопоставеността на половете”, заяви вицепремиерът Захариева. “МВнР на Япония има какво да заимства от опита на българското МВнР в равнопоставеността между половете в дипломатическата служба”, коментира министър Коно, след като разбра, че половината от българските дипломати са дами. Министрите Захариева и Коно обсъдиха още широк кръг въпроси, сред които актуалните предизвикателства пред енергетиката и възобновяемите енергийни източници, околната среда, процесите в световната икономика и борбата с фалшивите новини. Българският първи дипломат пожела успех на Япония за председателството на Г-20.
Това не е първата среща между двамата първи дипломати. През септември 2018 г. Захариева проведе среща с Коно в Монреал по време на срещата на жените външни министри с колегите си от Г-7, а после и в рамките на 73-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк.
Министър Таро Коно е депутат от Долната камара на японския парламент седми пореден мандат от Либерално-демократическата партия. Преди да поеме външното министерство е бил заместник-министър на правосъдието, държавен министър по безопасността на храните и защитата на потребителите, министър на административната реформа.
Дипломатическите отношения между България и Япония са установени на 12 октомври 1939 г. и са прекъснати в периода 7.11.1944 г. - 12.09.1959 г. Първият български посланик в Япония Христо Здравчев връчва акредитивните си писма на 7.07.1964 г. Япония открива посолство в България през 1966 г. За периода януари-ноември 2018 г. стокообменът възлиза на 199.53 млн. щ.д. (ръст от 32.8% на годишна база; българският износ е 45.9 млн. щ.д.). България е известна в Япония с маслодайната роза, киселото мляко, което се продава във всички големи вериги супермаркети, и бившия сумист от България Калоян Махлянов – Котоошу, който след оттеглянето си създава школата по сумо „Наруто“.
Досега японската страна е отпуснала над 500 стипендии за обучение в Япония на български студенти и специализанти /около 15 годишно/. Японското правителство насърчава и подпомага финансово и с изпращането на преподаватели и учебни материали развитието на японистиката у нас. Изучаващите в България японски език са над 1400 души.
През финансовата 2017 г. БВП на Япония възлиза 4.87 трилиона щ.д., отбелязвайки ръст от 1.7%; селското стопанство дава 1% от БВП; промишлеността – 29.7%, а услугите – 69.3%.