София. Подпомагаме хората качествено и за техните нужди. Това каза Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
„Апартаменти от „Артекс“
„Имате ли апартамент от „Артекс”, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Зорница Русинова отговори, че няма. „А какво мислите за този „апартамент Артекс-гейт”, продължи водещата. Гостът ѝ отговори, че специализираните органи трябва да си свършат работата, а постъпката на Цецка Цачева е изключително достойна.
Законът за социалните услуги.
„Социална ли е България? Това е може би най-важният въпрос, който една част от населението очаква да чуе не само, но и да усети, а техните близки още по-трепетно. Например в момента какви реформи са заложени в Закона за социалните услуги”, попита водещата Илиана Беновска. Зорница Русинова отговори, че България е социална, но може да бъде и много по-социална. Тя подчерта, че 2018 и 2019 са години на реформи в социалната система. Изключително важно нещо е приемането на Закона за социалните услуги, в момента се работи по подзаконовите нормативни актове. Законът е доста важен. През 2019 г. бюджетът за социални услуги е малко над 260 милиона, има около 1200 доставчици на социални услуги, това са различните центрове за рехабилитация, дневните центрове, центрове, където 24 часа са настанени деца с увреждания или хора, които имат нужда от подкрепа. Много е важно обаче услугата да бъде качествена и съобразена с нуждите на хората. Именно това е голямата реформа в тази сфера.
„Много често се сблъскваме с това, че развиваме много голяма дейност, инвестират се пари, но или изпълнителите са некачествени, или не са достатъчно ефективни услугите, които се предлагат”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Заместник-министърът на труда и социалната политика отговори, че целта на този нов закон е на първо място да направи ясно разграничение между социалното подпомагане в случаите, когато държавата трябва да подпомага хората с ниски доходи и социалните услуги. Водещата попита как това може да стане ясно на хората, защото те често бъркат в очакванията си. Събеседникът ѝ отговори, че най-добре е да се получи информация от общините. „Добре, но все пак една баба и един дядо, които не могат да се придвижат, да общуват, как ще бъдат уведомени, че примерно имат възможност да отидат на някакви процедури или на почивка”, попита водещата. Зорница Русинова отговори, че новият закон дава възможност за облекчен и опростен достъп, за регламентация на тези услуги, които са безплатни и общодостъпни за всички и тези, които са специализирани, да се направи по-добро планирането на тези услуги.
„Отговорете ми на най-простия въпрос, ето сега вие правите национална карта на социалните услуги, баба от едикое-си село едва ли е чула и едва ли що отиде да види тази карта? Кой ще дойде да ѝ каже”, попита водещата Илиана Беновска. Зорница Русинова отговори, че националната карта за социалните услуги е свързана с планирането на услугите. Става въпрос да се разпредели къде каква социална услуга да има, защото в момента има над 40 общини, в които държавата не финансира социални услуги. Причините за това са различни, най-често нежеланието на кмета да развива такъв тип дейности. Именно това е причината, поради която МТСП иска да има национална карта. На първо място трябва да се изследват потребностите къде какви нужди има от услуги и през 2021 г. тази национална карта да бъде приета от МС. „А за възрастните хора, за бабата, която има нужда от информация какво може да ползва, мястото, където може да получи такъв тип информация, е ангажимент на общината и на месните неправителствени организации! Идеята е да има все повече услуги, които да бъдат в дома, хората да бъдат информирани и услугите лесно да стигат до хората”, обясни заместник-министърът.
„А как вие министерството ще контролирате тези процеси, защото често ставаме свидетели, сега да не влизам в детайли, вие задавате и финансирате при това едни процеси, а техните изпълнители си казват – „няма кой да ни контролира и можем да минем метър”, попита водещата Илиана Беновска. Зорница Русинова отговори, че за МТСП контролът е ключов. На първо място още при лицензирането трябва да е ясно, че всеки доставчик, който предоставя такива услуги, отговаря на определени изисквания. Затова се създава изцяло нова агенция. Много е важно хората, които предлагат тези услуги, да бъдат високо квалифицирани.
„Едни хора скоро гледах, не знам къде, получават социални помощи, занесли им боб, в който има червеи, целият боб прояден! А лицензираният доставчик каза – ние сме изпълнили всички наредби!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че наистина трябва засилен контрол и най-вече, когато говорим за качество на услугите, трябва да говорим и за хората, които работят вътре – персонала, рехабилитаторите, психолозите, педагозите. За пръв път в Закона за социалните услуги с отделна наредба и с отделна глава ще се ограничат случаите, в които хора, които не са специалисти, могат да работят в различните услуги. „Къде ще намерите тези специалисти и колко ще им платите, за да ги мотивирате”, попита водещата. Гостът ѝ отговори, че с ежегодните повишавания на стандартите вярва, че следващите няколко години МТСП ще може да гарантира справедливо заплащане в услугите. Това е смисълът и на цялата реформа – ежегодният бюджет, който държавата отделя, да стига по-лесно и бързо до хората за по-достойно възнаграждение на всички социални работници.
Проблемът с кадрите на пазара на труда. Схемата „Умения” на ОП „Развитие на човешките ресурси”.
„Изкушавам се още малко да разширя тази тема, защото говорим, и работодатели, даже сега бяхме и в Саудитска Арабия и министърът на икономиката каза, че в България безработицата намалява, кадрите се квалифицират и т.н., но непрекъснато говорим, че има недостиг на пазара на труда на различни специалности и този процес като яма влиза в дълбочина и ние не можем да запълним тази яма!”, постави водещата Илиана Беновска въпросът за кадрите на пазара на труда. Зорница Русинова отговори, че на пазара на труда в България в момента има много положителни тенденции, заетостта се повишава, имаме рекордно ниска безработица. „Добре, но Вие правите в момента едни далечни прогнози за 2032 г.” , отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори, че целта на тези прогнози е да се даде възможност на системата на образованието и на професионалната квалификация да подготви тези хора. В краткосрочен план инициативите, които тази година министерството е подело, е с помощта на млади и амбициозни хора от Български кариерен форум да се привлекат тези около 9000 български младежи, които учат в различни университети в Европа, да дойдат да работят в България. Заедно с работодателите се организират кариерни форуми. „Аз гледах, даже част от тях обучават възрастни хора как да боравят с мобилен телефон, компютър и т.н.”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Зорница Русинова отговори, че вече са проведени два такива форума – в Австрия и Великобритания. Има интерес и от хора, които не са българи. „Наистина вярвам, че с доброто представяне на конкретни възможности в конкретна работна среда, заплати и т.н., но и представянето на тенденциите в България са добър начин да привлечем тези хора да се върнат на стажове през лятото или да се върнат да работят в България. Интересът наистина е голям, предстоят ни още два форума в Германия, в Кьолн и в Мюнхен тази пролет и вярвам, че те ще бъдат добре посетени, до момента има 30 фирми, които са заявили интерес за форума в Кьолн и вярвам, че ще предложим добра и високоплатена работа на младежите”, заяви Зорница Русинова. „Колко високо?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че в България има сектори, които предлагат високо заплащане, конкурентно на Европа. Тук не става дума само за IT сектора, а и за енергетиката, финанси, застраховане. В сферата на образованието също се наблюдава добра тенденция вследствие целенасочената работа на правителството.
„Ако включим и работодателите към целенасочената политика на правителството в образованието, много пъти сме говорили ние с Вас за обучение на работещи и безработни. Сега по схемата „Умения” на ОП „Развитие на човешките ресурси” работодателите докога ще могат да подават проекти за обучение”, попита водещата Илиана Беновска. Зорница Русинова отговори, че до началото на май всички работодатели имат право да подават проекти по тази изцяло нова програма на МТСП. Отделени са 30 милиона, а целта е да се подпомогнат българските работодатели с възможността да обучават персонала, който работи.
„И преди сме говорили за програмата „Умения”, тя не беше стартирала. Не са ли малко тези 30 милиона, за какъв срок са”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че за момента тези пари са изчислени спрямо очакванията, които съществуват към българските фирми. Разбира се, ако се получат повече качествени проекти, могат да се отделят средства. Заместник-министърът обясни, че в тази програма е много важно, че за първи път се дава доста нисък праг за проектите, те могат да бъдат от минимум 15 000 лева до почти 3 милиона. Тоест и малките предприятия също могат да се включат в програмата. Дава се възможност и фирмата да привлече безработни хора, така че да ги обучи и след това те да започнат работа. Една фирма може да бъде подкрепена и ако има нужда от своя собствена програма, това са особено високотехнологичните предприятия, които използват определен тип технологии, така че да обучат своя персонал и да привлекат и хора, които са извън пазара на труда. Водещата предложи „Канал 3” и „Радио К2” да се включат и да популяризират тази идея. Заместник-министърът отговори, че за МТСП партньорството с медиите е много важно. „И скоро ще Ви поканим на откриването на онова, за което сме говорили няколко пъти, кампанията за дуалното и професионалното образование, ще се радвам да ни бъдете скъп гост, това е наша обща кауза”, завърши Илиана Беновска разговора си със Зорница Русинова в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 24-ти март 2019 година.