Може да бъде скъпо и отнема много време да се обучават полицейски кучета, когато всеки кандидат може да има различни умения и личности. Решението на Китай? Направете копия на най-добрите кучета. Китайски ежедневници съобщават, че в град Кунмин, аграрният университет „Юнан“ и Института по биотехнологии на Пекин са на път да обучават Куншун, двумесечно вълчо куче, клонирано от „голямо“ куче-детектив. Целта, както можете да предположите, е да се спестят време и пари – те смятат, че е по-вероятно Куншун да учи бързо и да се представя добре.

Според съобщенията, кученцето е клонирано чрез извличане на соматични клетки (използвани сравнително често при клониране) от кожата на възрастното куче, като се създава клониран ембрион и се имплантира за раждане.

Изследователят Ван Джиушън каза, че Куншун е обещаващ – има „добра способност“ за надушване и други умения, необходими на полицейско куче. Той може да влезе в служба веднага след само 10 месеца тренировка. Това за сега е експеримент, добавя той, но крайният план е да се „масово произвеждат“ клонирани полицейски кучета някъде в рамките на следващите 10 години. Дори ще има клетъчна банка, която да помогне бързо да се отглеждат кучета.

Този ход може да породи допълнителни етични въпроси относно клонирането на животни, включително въпроси, специфични за полицейските сили. Не всеки е вероятно да се радва на мисълта за полицейски участък, пълен с почти идентични кучета, и има свързани с това рискове. Ако има някакви генетични слабости, голяма част от клонингите биха могли да бъдат уязвими към болести или други трудни за прогнозиране въпроси. В сегашния си вид едва ли ще видите други полицейски сили (поне извън Китай) да се втурват да приемат тази концепция, дори ако работи както се надяват учените.