Атина. По повод 198-та годишнина от началото на войната за независимост на Гърция от Османската империя, министърът на отбраната на югозападната ни съседка Евангелос Апостолакис призова за „единство, съгласие и консенсус“, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Годишнината от 25 март 1821 г. не е само ден на памет и гордост за гръцката борба срещу османското иго, но също и напомняне на това, което хората могат да постигнат с единство и съгласие, когато обстоятелствата го изискват", подчерта Апостолакис в изявление, посветено на паметния ден.
Обръщайки се към въоръжените сили, Апостолакис отбеляза, че „нарастващите предизвикателства и новите изисквания пред сигурността в страната и по-широкия регион правят още по-наложително „да бъдете нащрек, сдържани и решителни".
Апостолакис заяви още, че „заедно с нашата сестра Кипър, нашата страна насърчава диалога по въпросите на сигурността сред страните от по-широките Балкани и Югоизточното Средиземноморие", като определи Гърция като „стълб на стабилността" в региона.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова