Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова жителите на страната да се подготвят за операцията „Свобода“, която ще доведе до завземането на властта във Венецуела. Това написа той в страницата си в Instagram, предава агенция TACC.
„Време е да се подготвим за операцията „Свобода“ и да окажем максимален натиск върху властта за окончателното прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички, всеки има роля на този етап от нашата борба“, написа Гуайдо.
Опозиционерът добави, че за операцията в цялата страна се създават „Комитети за подпомагане на свободата“. „Те ще бъдат задължени да пропагандиратдействия с цел спиране на узурпацията във всеки район, сектор, синдикат, образователна институция, държавен орган“, обясни той.
На 23 януари Гуайдо се самопровъзгласи за действащ президент. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, членове на групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях.

Превод и редация: Калоян Пенков