Великобритания трябва да намери начин да напусне Европейския съюз организирано, вместо да се опитва да свали министър-председателя Тереза Мей. Това заяви  финансовият министър Филип Хамънд, цитиран от „Ройтерс” и БТА.

На въпроси на телевизия "Скай" във връзка с публикации в печата за заговор на министри за сваляне на Мей и дали тя е изгубила подкрепа, Хамънд отговори: "Не. Изобщо не мисля така”.

„Смяната на премиера няма да ни помогне – категоричен бе Хамънд. - Откровено казано да се говори за смяна на играчите на игралното поле в момента представлява даване на воля на лични страсти".

Запитан дали се опитва да постигне издигането на британския първи министър Дейвид Лидингтън, който фактически се явява заместник на Мей, за временен премиер, Хамънд отрече.

"Реалист съм и смятам, че може и да не осигурим мнозинство за сделката на министър-председателя, и ако това стане, парламентът ще трябва да реши не само против какво е, а и какво подкрепя", каза министърът.

Коментирайки възможните опции за Брекзит Хамънд отбеляза, че не е сигурен, че в парламента има достатъчно мнозинство за свикване на втори референдум, но изтъкна, че това предложение е разбираемо.

Ясно е, че ако през следващите дни Камарата на общините не одобри сделката на премиера, ще трябва да направи опит да осигури мнозинство зад друго предложение, което да се придвижи, допълни той.