“Пенсия” беше сред най-често повтаряните думи през миналата седмица. Основно заради промяната в преходните разпоредби в Кодекса за социалното осигуряване. Според тях в следващите 4 години хората, които ще се пенсионират, ще могат да избират по коя формула да се пресмята индивидуалният им коефициент за пенсия. Те ще имат възможност при заявяване да поискат тя да им бъде изчислена и по старата методика, която беше действаща до края на 2018 г. Това означава, че до 2023 бъдещите пенсионери ще имат право да изберат да се пенсионират не само с 3-те години между 1997 и 1999 г., но и с 3-те “златни години” отпреди 1997 г. Тяхното отпадане е част от реформата “Калфин”, която бе приета през 2015 г., но с отложено влизане в сила - от 2019 г.

Опцията за избор дойде след среща на премиера Бойко Борисов със социалния министър Бисер Петков, шефа на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов и синдици във вторник. След като ден по-рано по предварителни данни на НОИ стана ясно, че 20 000 души, които се пенсионират тази година, ще вземат по-ниски пенсии заради новата пенсионна формула.

На финала на седмицата социалният министър се ангажира, че няма да има ощетени пенсионери. Затова хората, които вече са подали заявления за пенсия според новите правила, ще имат 6-месечен срок, за да поискат преизчисляване по стария ред.

Пенсията е фиксирано парично възнаграждение, като обикновено се изплаща месечно.

Според причината за нейното отпускане пенсиите са няколко вида. За трудовата пенсия се изисква определен трудов стаж и се изчислява според вноските на трудещия се в пенсионен фонд. На хора, които имат здравословни проблеми или имат степен на инвалидност вследствие на заболяване или злополука, също им се полага такова месечно плащане.

В различните страни условията за пенсиите варират. Според експертите от International Living през 2019 г. най-доброто място за пенсиониране е Панама. Второто място е за Коста Рика, която миналата година беше първенец. В челната тройка се нарежда също и Мексико.

В България работи системата от Бисмарков тип, която е предвидена да се самоиздържа, когато двама работещи изплащат пенсията един пенсионер. Тя е първата солидарна система и припозната от държавата. 

Неин основател е канцлерът на Германската империя Ото фон Бисмарк.

По времето, когато Германия изостава от Англия и Франция по отношение на регулирането на взаимоотношенията между работодатели и работници, Бисмарк замисля свои пенсионни реформи. Неговата концепция е за осигуряване на здравето на работещите, предполагайки изплащане на средства за болест, започвайки от 3-ия ден и за максимум 13 седмици.