Както вече знаем, Microsoft разработва нова версия на браузъра Edge, базирана на Chromium. Досега софтуерът се тестваше единствено от вътрешни служители на компанията. А сега Том Уорън от изданието The Verge успя да види работата на новия браузър със собствените си очи. Той сподели своите впечатления в специална статия.

Според Уорън, въпреки очевидната аналогия с Chrome, Microsoft работи усилено, за да добави допълнителни анимации и елементи на дизайна, превръщащи Edge в истински Windows браузър. След инсталирането програмата се стартира бързо и пита потребителя иска ли да прехвърли данните си от друг софтуер (Chrome, стария Edge). След това началният екран предлага различни стилове на главната страница, преди да получите възможността да сърфирате онлайн.

1 от 3

Уорън твърди, че интерфейсът е една голяма смесица между дизайна на Chrome и Edge. Някои функции на стария браузър са все още тук, други ги няма. Така например, можете да активирате опцията, с която уеб страницата се чете на глас. За жалост обаче не можете да пишете със стилус (или с каквото и да е) по страниците и да си водите записки. Опцията за запазване на сайтове (set aside) също не е вградена (още). Може да се активира тъмен режим само чрез експериментален флаг. От друга страна, новият браузър предлага пълната поддръжка на разширения, като предлага каталог. И след като е базиран на Chromium, той поддържа и разширенията за Chrome. Уорън опита да инсталира 1Password и Ghostery и потвърди, че работят без проблем.

Синхронизацията на данни все още е много ограничена – засега в облака могат да се качват само отметките. След официалното излизане обаче ще е възможно да се синхронизират и настройките, историята, разширенията, отворените страници и паролите. Засега все още не се знае кога ще излезе новият Edge браузър, базиран на Chromium. Като се имат предвид  неговите възможности в експерименталните версии, бихме казали много скоро.