Това ще бъде първото съществено обновяване след като сорс кода на програмата бе публикуван в GitHub.

След като Microsoft отвори кода на своя Windows калкулатор и го публикува в GitHub, софтуерният гигант обеща да постепенно да добавя в приложението нови функционални възможности. Първото нововъведение ще бъде режимът за построяване на графики на уравненията.

От над 30 подадени предложения от участниците на общността, Microsoft е избрал първата нова функция, която ще бъде вградена е калкулатора на Windows, да e възможността за построяване графики на различните функции. Идеята е на един от разработчиците на Windows Calculator Дейвид Грохоки (Dave Grochocki). Той счита, че новата функционалност ще даде възможност на учащите по-лесно да усвоят алгебрата, която е началната стъпка към по-сложните математически области и към другите науки. Според разработчика, приложенията с аналогични възможности струват скъпо, като много често за този софтуер трябва да се плащат лицензи. С въвеждането на тази функция софтуерният гигант ще добави възможността за построяване графики на уравненията във вид на безплатна опция в калкулатора на Windows.

Интересно е, че досега потребителите нееднократно предлагаха на Microsoft да добави тази възможност. Графичният калкулатор е една от най-желаните функции за приложението, според обратната връзка Feedback Hub. Функционалността се разработва в момента, а разработчикът сподели, че в началото ще могат да се построяват графиките на линейни и квадратни уравнения, както и на експоненти.