Започна съдебният процес срещу мъж, обвинен в опит да убие тийнейджър в предполагаем терористичен акт, след като е бил чут да крещи: "Бяло превъзходство," пише itv.com.

50-годишният Винсент Фулър се измъкнал през прозореца на колата си и замахнал към главата и шията на 19-годишния българин Димитър Михайлов с нож в паркинга на Теско преди година.
 
 


Жертвата поличул повърхностна рана на шията и 4 см разкъсване на лявата си ръка, която той е вдигнал, докато се е опитвал да се защити.
Фулър от булевард Виола, Стануел, се появи в Уестминстърския съд в центъра на Лондон в събота, обвинен в опит за убийство и притежание на нож по време на инцидента.

Прокурорите го разглеждат като инцидент, свързан с тероризма, тъй като се твърди, че Фулър е чуван да вика: „бяло превъзходство“ в часовете, предхождащи инцидента. Освен това свидетели твърдят, „е той многократно е изразявал особрение за убиеца от Нова Зеландия, който уби 50 мюсюлмани в джамия.
 
 


Фулър, облечен в сив пуловер и долнище на сив анцуг, се появи в съда, съпроводен от двама полицаи, които носеха на лицето си маски, за да прикрият самоличността си поради естеството на работата им.

Той говори само, за да потвърди името си, датата на раждане, адреса си и че националността му е британска, преди да изслуша прокурора Джеймс Кабел, който очерта обвиненията срещу него.
Освен за момчето от България, Фулър е обвинен в отправяне на заплахи на расова основа и нападение срещу негов съсед, който е с индийско потекло, по-рано на 16 март.

Фулър също така е обвинен в притежание на оръжие, след като се твърди, че използвал бейзболна бухалка за безразборно атакуване на автомобили с хора в тях.

Той не е бил длъжен да се произнася по някое от обвиненията и неговият адвокат Фади Дауд не е подал молба за гаранция.

Районният съдия Майкъл Сног го задържа в ареста и изпрати случая на Върховния криминален съд, където Фулър ще се появи в петък като част ще отговаря по обвинение за тероризъм.