Бъдещите роботи биха били много по-практични и привлекателни, ако са създадени от мек и гъвкав материал, а не от студени метали. Учените от университета Браун вярват, че са създали перфектния материал, който може да се използва в областта на „мекото роботостроене“. Механични крайници, покрити с новия материал, бяха тествани с малки и деликатни обекти. Гелоподобната субстанция може да се разпечатва с помощта на 3D принтери и може да намери употреба в създаването на микрофлуидни устройства. Те могат да се използват в медицината за лекуването на агресивни ракови заболявания и за създаването на животоспасяващи лекарства.

Разпечатаният на 3D принтер гел е двоен полимер, който може да се огъва и модифицира, усуква и залепва. Отделните части от материала могат дори да се съшиват, когато са третирани с определени химикали. Единият компонент от полимера има многобройни ковалентни връзки, осигуряващи здравина и структурна цялост на материала. Вторият полимер има йонни химични връзки, позволяващи динамични промени като сгъване и слепване. Съчетаването на двата полимера образува мек и здрав материал, идеален за покриването на една роботизирана ръка, например.

Хидрогелът може да се използва за създаването на „лаборатории върху чипа“ (LOC) с много широка употреба – от лечението на ракови заболявания до производството на хидравлични часовници и откриването на експлозиви. Досега беше изключително трудно да се моделират гелове със сложни канали и микрокамери. Но материалът може да се разпечатва във вид на малки LEGO подобни блокове, като всеки блок включва сложни флуидни структури. С тяхна помощ се създават системи със сложна система от флуидни канали и капиляри.

Според учените материалът все още не е готов за масово разпространение и използване. Сега се работи върху подобряване на полимерите с цел да се получи по-висока издръжливост и функционалност.  Ако проектът успее, той може напълно да преобрази някои технологии и медицината.