Приетите поправки в Закона за домашно насилие поне до този момент не дават резултат, е мнението на вицепрезидента  Илияна Йотова, която призова държавата да поеме своите функции.

Кризисните центрове за жени, жертви на насилие, трябва да бъдат изпълнени със съдържание-да имат горещи телефонни линии,  да работят с качествени специалисти. Често пъти забравяме, че тези жени стават и жертви на трафик, жертви на проституция. За съжаление, страната ни е в първата петица по трафик на хора. Т.е. необходима е цялостна държавна концепция по този проблем“.

В Стара Загора вицепрезидентът  бе лектор на международен форум, организиран от Зонта интернешънъл. Йотова представи темата „Жените лидери във века на дефицит на лидери“. Според нея, дефицитът на съвременни лидери се дължи на липсата на диалог по големите теми и идеи. Лидерството не зависи от пола, посочи Йотова, според която неравенството между мъжете и жените е една от най-старите дискриминационни форми.

„България обаче е едно приятно изключение. Тук около 30% от жените работят в сферата на високите технологии, а  дори в големи компютърни гиганти едва 23 % от позициите са заети от дами. Нашата страна е в първата петица и по отношение на еднаквото заплащане на мъжете и жените“, обясни Илияна Йотова и посочи, че квотният механизъм е начин за справяне с неравенството между половете, а пионер в това е Норвегия.

Бедността, като ключов фактор за независимост на жените, качественото образование, политики за икономическа независимост и социална равнопоставеност на жените, ранните бракове в ромската общност, домашното насилие и киберпрестъпленията срещу жени и момичета, са сред останалите теми, които дискутират на международния форум в Стара Загора за мястото на жените в съвременния свят