Червеното цвекло е подходящо не само за вкусни ястия и салати. Под формата на сок то се превръща в ефикасно средство срещу високото кръвно. 

 

Експеримент на учени от Лондонския университет "Куин Мери" доказа, че само чаша сок на ден от полезното растение може да спести на хипертониците досадните таблетки. 

 

Кореноплодният зеленчук е богат източник на неорганични нитрати, попаднали в организма те се трансформират в азотен оксид - наличието му разширява кръвоносните съдове. Процесът спомага за понижаване на кръвното. 

 

В експеримента за взели участие 64 души, от навършили пълнолетие до 85-годишни. Половината от тях взимали лекарства за хипертония, а другата половина консумирали в продължение на месец по 250 мл сок дневно. 

 

При лекуваните с червено цвекло систоличното налягане спаднало с 8 милиметра, а диастоличното с 4 милиметра.

За разлика от хората, приемали стандартните лекарства, другата група отбелязала общо подобрение от 20 процента. Освен това при тях значително намалял риска от сърдечносъдови заболявания. При групата, приемала лекарства, резултатите не се подобрили.

 

И ако днес можем да разчитаме на сока от цвекло за намаляване на кръвното, то древните гърци са ползвали чудния корен за сваляне на висока температура. Поверие на римляните гласи, че ако мъж и жена ядат от един и същ корен цвекло, то те ще се влюбят лудо. Оказва се, че цвеклото влияе добре не само на физическото, но и на емоционалното ни състояние.