Навикът на хората да заспиват с мобилните си телефони, докато проверяват социалните мрежи, влияе отрицателно върху качеството на съня. Това съобщи Всеволод Полоцки, професор в Медицинския университет „Джон Хопкинс“ в САЩ.

Три сериозни причини никога повече да не използвате смартфон нощем

Според експерта подобно заспиване може да причини прекъсвания в работата на биологичния часовник, липса на сън и да се отрази неблагоприятно на фазата на съня.

"Възрастните хора трябва да спят най-малко по седем часа на ден и да не използват компютри, iPhone, iPads или други електронни устройства в леглото. В идеалния случай това правило трябва да се спазва два часа преди лягане", коментира специалистът.

Топ 16 на най-радиоактивните смартфони на пазара (ИНФОГРАФИКА)

Полоцки е сигурен, че, за да се осигури здравословна почивка за възрастния и за детето, е необходимо да не се употребяват електроники и да не се яде преди лягане, а също и да не се заспива заедно с детето.

Тихият убиец или как се уврежда здравето от Wi-Fi рутера

Известен факт, е че липсата на здравословен сън влияе неблагоприятно върху степента на възстановяване на мозъчните клетки. Сънят, който е по-малко от пет часа на ден, увеличава риска от диабет и може да предизвика депресия, както и развитие на сърдечно-съдови заболявания./ zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!