Бракът трябва да е съвършеното място, на което можете да бъдете себе си и да говорите спокойно. Но когато се притеснявате да говорите с половинката си, връзката ви може да ви се струва като затвор.

Не е необичайно единият или и двамата партньори да изпитват трудности да бъдат настоятелни във взаимната си комуникация. Да изразяваме нуждите и желанията си не винаги ни идва естествено, дори и да обичаме някого.

Някои хора инстинктивно бягат от конфликта и не искат да притесняват тревоги или неудобства за останалите - включително и любимият човек. Те са по-склонни на това да бъдат покорни, отколкото да говорят.

Но важното в комуникацията в добрия брак е това, че тя задълбочава интимността в двойката.

Макар и избягването на конфликти да е често срещано във връзките, не е добра стратегия за спокойна и задоволителна връзка. А ако се притеснявате да комуникирате с половинката си, има голям шанс помежду ви да назрява проблем.

Влиянието на възпитанието в детството има силен ефект върху връзката и уменията за общуване. И как да е иначе?

Учим се да говорим, слушайки родителите си. Изучаваме безопасността (или липсата на такава) на емоциите си според реакцията на нашите родители. Учим се как да спорим и разрешаваме конфликти (или да бягаме от тях) по начина, по който се държат родителите ни.

Какво кара хората да се притесняват да комуникират?

Някои хора не повдигат неприятни теми или неща, за които не са съгласни, защото смятат, че половинката им ще премине в защитен режим, ще се ядоса или ще контраатакува. Те никога не са преживявали това да изговорят даден проблем, за да намерят мирно решение и се страхуват, че рискът от скандал е твърде голям или пък че партньорът им никога няма да разбере гледната им точка.

Други пък отчаяно искат да бъдат себе си в отношенията си, но страдат от несигурност колко добре ще бъдат приети. Те се страхуват от отхвърляне, наказание или изоставяне, ако споделят чувствата, страховете, надеждите и уязвимостите си.

Когато се притеснявате да комуникирате с партньора си, събирате несигурност или тревожност в себе си. Но добрата новина е, че има начини да си спечелите глас и кураж да рискувате да предизвикате негативна реакция у любимия човек.

Ако вие сте загрижени за връзката си, най-вероятно и партньорът ви се чувства по същия начин. Може да имате различни приоритети и нужди, но е невъзможно да бъдете заедно, без да прихващате емоциите на другия.

Ако пасувате, когато връзката ви ви зове да комуникирате чувствата и нуждите си, вместо да защитавате отношения, всъщност рискувате да добавите още една тухла в стената помежду ви.

Макар и да не искате да "предизвиквате неприятности" или да предизвикате гнева на партньора си, ако си мълчите и двамата излагате брака си на риск от провал.

Като не комуникирате по ефективен начин, вие приканвате половинката си да "прочете" ума ви. А какво става, ако не ви прочете правилно? Ще стоварите гнева си върху него - или поне ще му помълчите известно време.

Четенето на умове е изтощителна игра, която води до недоразумения, гняв и презрение. Когато се страхувате да общувате с партньора си, но все пак очаквате дадено поведение, промени и резултати, нямате право да го държите отговорен за нещата, които самите вие не сте изразили.

Да се научите да комуникирате ефективно с половинката си е най-добрия начин да изразите себе си, дори и да се страхувате.

Ето 7 начина да се отворите към комуникацията, което ще доведе до по-дълбока интимност.

1. Научете се как да разрешавате конфликтите

Избягването на конфликти на всяка цена няма да ви отведе до никъде, защото означава, че важната информация не се изразява. Ескалирането на конфликта до степен, в която не можете да го овладеете, няма да ви отведе никъде и кара и двама ви да стъпвате на тръни и да се страхувате да повдигнете деликатните теми.

Конфликтът сам по себе си не е нещо лошо - това е неизбежна част от връзките. Ако обаче сте израснали в дом, в който споровете винаги са водили до тежки последствия и неразрешени проблеми, може да ви е трудно да го повярвате.

Но процесът на работа върху конфликта и напрежението, което носи със себе си, докато поддържате добри отношения с половинката си, може да бъде страхотен урок. Това също може да задълбочи романтиката помежду ви и взаимното съчувствие - а с това да подсили и връзката ви.

2. Помнете нещата, които са безопасни за казване

Когато се притеснявате да комуникирате с половинката си, идеята да преговаряте или да сравните мненията си, може да ви се струва налудничава. Постоянно ли казвате неща като: “Не”, “Не ми харесва”, “Грешиш?” или “Не искам”? Наистина ли?

Отново казваме, че говорим за връзки, в които единият или двамата партньори има проблем със себеизразяването. В здравите връзки, двамата комуникират чувствата си без страх. Те дори молят за помощ - както любимият човек, така и останалите.
Те се чувстват в безопасност да кажат “не” на молби, които биха ги тормозили. Те могат да изразят мнение, без да се крият зад оправдания. Могат да изразят страх, вярвайки, че ще им бъде изказано съчувствие.

3. Старайте се да се борите “честно”

Научете повече за основните неща, които карат конфликтите да ескалират и си обещайте да спрете да ги правите.

Работете по една тема, избягвайте обидите, говорете за дадения проблем и не атакувайте човека отсреща, не повдигайте деликатни теми под въздействието на алкохола и търсете мира и консенсуса, вместо победата.

4. Бъдете наясно и с нещата, които изразявате без думи

Спомнете си старата максима: “Комуникацията е 10 процента какво казваш и 90% как го казваш.”

Поддържайте спокоен език на тялото. Бъдете внимателни към избора на думи и тон. Свободното говорене не означава "Нека се разкъсаме".

Бъдете наясно както със себе си, така и с връзката ви по отношение на времето и мястото за обсъждане на деликатните теми. Изключете телевизора и телефоните. Изчакайте, докато децата са в леглото или излязат. И никога не атакувайте партньора си с изненадващо "трябва да говорим", нито пък го заплашвайте.

5. Пишете за мислите, чувствата и нуждите си предварително

Когато се притеснявате да говорите с партньора си, може да се чувствате парализирани от проблеми, които нямат нищо общо с него. Понякога допълнителният слой подготовка може да успокои страховете ви и да ви помогне да се придържате към темата.

Няма нищо срамно в това да извадите лист хартия по време на важен разговор. И това е особено валидно, когато партньорът ви знае, че работите усилено по подобрението на комуникацията помежду ви. Той ще прояви уважение и ще оцени усилията ви.

6. Направете си списък с “нужди”

Идеята тук е да се фокусирате върху проблема, а не върху другия човек.

Започнете с това да назовете ситуацията или проблема. Бъдете специфични и използвайте само факти - без анализи и интерпретации. Не става дума за вашето мнение или гледна точка по въпроса, който искате да промените. Става дума за разрешаване на проблема.

След това изразете чувствата си, започвайки с необвиняващо “аз”. Съобразете се с същността, интензитета, причината и продължителността на чувствата. Започнете отдалеч и ставайте по-специфични - но никога не обвинявайте.


Накрая проявете искане за специфична промяна в поведението. Не се опитвате да промените характера на човека или неговите чувства - а само специфично поведение, което ще помогне на вашите чувства.

“Искам да проявяваш повече инициатива по отношение на домакинската работа” няма да промени нищо. “Ако можеш да се погрижиш за мръсните съдове след вечеря, аз ще мога да си почина малко, преди пак да накърмя бебето” ще ви донесе малко почивка и чиста кухня.

7. Върнете се в училище

За съжаление образователната ни система е изградена около предмети като математика, наука и история. Теми като комуникационните и междуличностните умения са пренебрегвани, макар да са от огромно значение.

Това означава, че повечето хора минават под венчило, носейки само комуникационните умения, които са прихванали от околната си среда. Не е ли странно, че всяка обява за работа съдържа дълъг списък с изисквания, а дълготрайното обвързване е оставено на произвола?

Има учители, които са отдадени на това да помагат на двойките да комуникират помежду си и намират ефективни подходи, които изграждат близост. Има много начини да намерите подобен “учител” според нуждите на вашата връзка.

Ако се притеснявате да комуникирате с половинката си, вероятно е защото никога не сте се научили как да комуникирате. А ако знаете повече, ще можете повече.

Ако наистина обичате партньора си и искате връзката ви да е успешна, поемете риска в името на най-важната съставка на отношенията ви: комуникацията. Приемете различията и особеностите и отгледайте любящо желание да задоволите нуждите на партньора си, когато е възможно.

Но най-вече помнете, че връзката ви е много по-важна от всички проблеми, стоящи на пътя ѝ.