Глазгоу. Консервативната партия е в открит бунт за плановете да се даде на депутатите възможност за свободно гласуване на алтернативни планове за излизане от ЕС, пише шотландския вестник The Scotsman, включително и вероятността споразумението за излизане да се подложи на публично гласуване или да се спре процедурата въобще. Торите, привърженици на Брекзит, обвиняват премиера Тереза Мей, че създава условия за „национално унижение“ като позволява на депутатите да се съобразяват единствено с изходите, които са благоприятни за тях самите. Те вече са гневни на евроскептиците от нейната партия, които се съгласиха да се отложи Брекзит и да се промени първоначалната му дата.
По налични вече данни 18 министри, привърженици на оставането в Евросъюза, в това число и шотландският министър Дейвид Мъндел, се подготвят да напускат, ако не се проведат „индикативни гласувания“. През следващата седмица се очаква депутатите да се опитат и да наложат със сила, дори, серия от гласувания за алтернативите на Брекзит. Двама министри обаче заявиха, че те очакват правителството да предложи вариант на парламента. На срещите с личности от опозицията, включително и с лидера на Шотландската национална партия в Уестминстър Ян Блекфорд, от вицепремиера Дейвид Лайдингтън е станало ясно, че има изготвени поне седем опции за излизане от ЕС.
Мей се съгласи на удължаване на срока на действие на Член 50 от Лисабонския договор с поне две седмици по време на среднощните разговори в Брюксел в четвъртък, за да се отвори врата депутатите на искат промяна на курса. Министърът за Брекзит Квази Квартенг заяви, че той ще „бъде изненадан”, ако правителството не позволи на депутатите свободно да гласуват. Бившият министър за Брекзит Стив Бейкър обясни, че „индикативните гласувания“ означават “надвиснало национално унижение”, а Марк Франсоа от групата на торите, привърженици на Брекзит, обяви, че „ако няма правителствена позиция по всички теми,с вързани с бъдещето на страната, то тогава тази страна няма реално правителство“
Страните, членки на ЕС твърдят, че се изправят пред резултати, които те не харесват. ” Като се съгласихме за удължаване, оставихме вратите отворени на Обединеното кралство да остане в ЕС по-дълго. Така европейските лидери предупредиха, че все още са готови напускането на Великобритания без сделка. Френският президент Еманюел Макрон каза, че ЕС няма да „погледне с лошо око на Брекзит и да го забрави“. Той обаче поднови атаките по адрес на провеждащите кампанията за Брекзит с думите: “Те казаха на хората, че ще е лесно, че ще е бързо! Имаше твърде много лъжи.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова