Париж/Москва. Френският президент призова Евросъюза да се противопостави на САЩ и Китай, предава ТАСС.
Еманюел Макрон заяви, че в областта на икономиката европейските държави имат „системни противници“, които са едновременно търговски партньори инвеститори.
"Обсъдихме инвестиции в инфраструктурата, важни въпроси по [стандарт на връзка] 5G. Аз съм длъжен категорично да заявя: времето на европейската наивност изтече“. Макрон съобщи също, че на срещата на лидерите от страните в ЕС е одобрено въвеждането на "инструмент за контрол на стратегическите инвестиции",както и че се „възстановяват дейностите по принципа за взаимност при откриване на държавните пазари ". Френският президент подкрепя и представените от Еврокомисията 10 пункта за бъдещо развитие на икономическите отношения с Китай.
Според него Европа трябва „да се противопостави на САЩ и на Китай, които по определени теми са съюзници ". "Мисля, че това пробуждане беше необходимо ", каза президентът на Франция, като отбеляза, че Европа има "системни противници ", които са едновременно и търговски партньори и инвеститори. Той не е уточнил за кого точно става дума.
"В течение на много години се придържахме към подхода за разностранните направления и Китай, трябва да се отбележи, се възползва от нашата разпокъсаност ". По думите на Макрон някои страни „много силно зависят от чужди инвестиции, в частност от Китай ". Той е напомнил, че в периода на кризата след 2008 година, когато се е провеждала масова приватизация на предприятия, практически не е имало конкуренция от страна на европейските компании, а главни купувачи са били именно китайските инвеститори. Във връзка с това френският държавен глава е потвърдил позицията си за това, че държавите, членки на ЕС не са длъжни да преговарят за инфраструктурни и стратегически инвестиции на двустранна основа и ги призова да съгласуват действията си на ниво ЕС в рамките на един общ подход.
Макрон заяви, че ще обсъди въпросите за многостранното сътрудничество с президента на Китай Си Дзинпин по време на визитата му във Франция, както и при срещите си с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер. По думите му страните могат да намерят точки на допир по такива въпроси като климатичните промени.

Превод и редакция: Ивелина Ватова